In onze snelle, hectische wereld is het makkelijk om jezelf te verliezen in een eindeloze stroom van verplichtingen, taken en verantwoordelijkheden. Toch heb ik geleerd dat zelfzorg niet optioneel is—het is essentieel. Voor mij betekent zelfzorg niet alleen fysieke gezondheid, maar ook mentale en emotionele balans. In dit artikel deel ik hoe ik in mijn drukke schema tijd vrijmaak om op te laden en waarom dit voor mij een prioriteit is.

Waarom is zelfzorg belangrijk?

Zelfzorg gaat verder dan een luxe gezichtsmasker of een dagje wellness. Het is de sleutel tot duurzame energie en prestaties. Als iemand met een drukke levensstijl, ben ik me er scherp van bewust dat mijn lichaam en geest alleen optimaal functioneren als ik goed voor ze zorg. Zelfzorg is belangrijk omdat het helpt om optimale gezondheid en welzijn te bereiken, te behouden of te bevorderen door middel van bewustzijn, zelfcontrole en zelfredzaamheid (Bron: Martinez et al., 2021). Bovendien tonen studies aan dat voldoende slaap, lichaamsbeweging en stressmanagement essentieel zijn voor een gezonde balans.

Hoe ziet mijn zelfzorg routine eruit?

Fysieke training

Voor mij is trainen meer dan alleen een fysieke activiteit; het is een manier om mijn hoofd leeg te maken en energie op te doen. Of het nu gaat om een intensieve krachttraining of een wat rustigere workout, beweging helpt mij om te focussen en beter om te gaan met stress.
  • Yoga en rekken: Op dagen dat ik minder energie heb, kies ik voor yoga of stretchsessies. Deze rustige activiteiten (‘active rest days’) helpen mijn lichaam te herstellen en brengen me mentaal in balans. Uit een studie van Desai, Tailor en Bhatt (2015, bron) blijkt dat het beoefenen van yoga geassocieerd is met minder angst en betere cognitieve prestaties. Daarnaast bevordert yoga de hersenactiviteit en de grijze stof in de hersenen.

Mentale training

Ik geloof dat de geest net zo belangrijk is als het lichaam. Daarom maak ik bijna dagelijks tijd voor mentale training, zoals meditatie, visualisatie of ademhalingsoefeningen. Dit helpt me om gefocust te blijven, zelfs tijdens de drukste dagen. Ik begin vaak met een korte meditatie in de ochtend of doe dit vlak voor het slapengaan.

Opladen in de natuur

Er is iets magisch aan een wandeling in de natuur. Het geluid van vogels, de frisse lucht en het groene landschap hebben een bijna instant rustgevend effect op mij.  Uit onderzoek van Coventry et al. (2021, bron) blijkt dat natuurgerichte activiteiten, zoals tuinieren, sporten in de natuur en therapie in een natuurlijke omgeving, effectief zijn in het verbeteren van de mentale gezondheid van volwassenen, ook bij mensen met bestaande mentale gezondheidsproblemen.
  • Mini-uitjes: Zelfs een korte wandeling van 20 minuten (met de hond) kan mijn hoofd leegmaken. 
  • Natuur als inspiratie: Tijdens mijn wandelingen krijg ik vaak de beste ideeën voor mijn werk en projecten!

‘Self-care Sunday’

Iedere week probeer ik een moment te creëren waarin ik mezelf in de watten leg—meestal op zondag. Dit kan variëren van een gezichtsmasker en haarmasker tot een ontspannende massage. Soms doe ik dit alleen, soms met een vriendin. Self-care gaat niet alleen over de activiteit zelf, maar ook over het bewust nemen van tijd voor jezelf.

Het belang van slaap

Slaap is mijn grootste ‘non-negotiable’. Hoe ik me voel en presteer hangt grotendeels af van mijn nachtrust. Volgens de National Sleep Foundation hebben volwassenen gemiddeld 7-9 uur slaap nodig om optimaal te functioneren. Als ik mijn slaap verwaarloos, merk ik direct een negatieve invloed op mijn energie, stemming en herstel. Ik probeer elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en schermtijd voor het slapengaan te vermijden. Een goed boek of een korte meditatie helpt me om rustig in slaap te vallen.

Andere manieren om op te laden

Iedereen is anders, en zelfzorg ziet er voor iedereen anders uit. Dit kunnen ook manieren zijn om op te laden:
  • Bingewatchen van je favoriete serie: Soms is het heerlijk om met een dekentje op de bank te kruipen en je favoriete serie te kijken.
  • Naar de sauna: Een bezoekje aan de sauna is een geweldige manier om te ontspannen en je lichaam te laten herstellen. De warmte helpt spieren te ontspannen en bevordert de bloedsomloop. 
  • Erop uit met het gezin: Quality time met het gezin kan wonderen doen voor je welzijn. Een wandeling in het bos, een bezoek aan een speeltuin, of samen een spelletje doen aan de keukentafel zorgt niet alleen voor ontspanning, maar versterkt ook de band met je dierbaren.

Tips voor zelfzorg in een drukke levensstijl

  1. Plan het in: Zet zelfzorg in je agenda, net zoals je dat doet met afspraken en deadlines. Maak er een prioriteit van.
  2. Luister naar jezelf: Voel je wat spanning of vermoeidheid opkomen? Geef je lichaam en geest wat ze nodig hebben, of dat nu rust, beweging of sociaal contact is. Als je je lichaam niet regelmatig de kans geeft om te herstellen, zal het uiteindelijk zelf om een pauze vragen. En dat moment komt vaak op een ongelegen moment!
  3. Experimenteer: Probeer verschillende zelfzorgmethoden en ontdek wat voor jou werkt. Zelfzorg is niet ‘one-size-fits-all’.
  4. Wees consistent: Regelmatige zelfzorg, hoe klein ook, heeft een groter effect dan sporadische grote inspanningen.

Conclusie

Zelfzorg is voor mij een investering in mijn gezondheid, geluk en prestaties. Door tijd te nemen voor ontspanning en herstel, kan ik meer geven aan mijn werk, sport en persoonlijke relaties. Zoals het gezegde luidt: You can’t pour from an empty vessel. Zorg goed voor jezelf, zodat je ook voor anderen kunt zorgen. Ben jij geïnspireerd geraakt door mijn verhaal? Probeer dan eens een van deze zelfzorgmethoden en ontdek hoe het jouw leven kan verbeteren. Zelfzorg is geen luxe, maar een noodzaak! Over de auteur:
Mijn naam is Ambra Marcucci, een freelance copywriter met meer dan 6 jaar ervaring en een PhD in Psychologie. 
Ik speel American football op het hoogste niveau in Amerika, en flag football voor het Italiaanse nationale team (ik heb twee nationaliteiten!).
Naast deze activiteiten, draag ik ook mijn steentje bij als bestuurslid van de AFBN, waar ik help bij de ontwikkeling van American football in Nederland. Verder ben ik een sport agent in spe! 
Zoals je je wel kunt voorstellen, is mijn dagelijkse leven een uitdagende, maar opwindende reis, waar ik op diverse vlakken veel leer. 
 
Als vast onderdeel van mijn routine, ben ik bovendien altijd bezig met mijn gezondheid en welzijn, om zowel op het veld als daarbuiten mezelf van de beste kant te laten zien. Leuk dat jullie mijn activiteiten hier op Spiruella volgen!
Mocht je me ook willen volgen op social media, dan kun je hieronder mijn handles vinden: IG: @ambramarcucci, Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ambra-marcucci/, Linktree: https://linktr.ee/ambramarcucci.
Vragen of feedback? Stuur me gerust een berichtje!Sportieve groetjes, Ambra
     

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA. In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Meer weten over shilajit? <klik dan hier!      

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen