Wat maakt ´gezond leven´ zo lastig voor veel mensen?
Eigenlijk weten we allemaal wel wat we moeten doen om gezonder te zijn:
Minder eten (en al helemaal van de ongezonde dingen)
Meer gezonde dingen eten
Meer water drinken
Meer bewegen
Beter slapen
Beter Stress management……
Best simpel eigenlijk, of niet?
Waarom lukt het dan zoveel mensen niet om gezonder te leven?
Een van de redenen heeft te maken met onze voorkeurs-keuze voor directe genoegdoening (instant gratification).
En dat hebben we te danken aan onze historie.
Slechts honderden jaren geleden was voedsel niet zo rijkelijk voorhanden als nu.
En je moest er wat voor doen: jagen, het land bewerken of verzamelen. Oftewel: calorieën verbranden. Als het voedsel er al was. In de winter was er gewoonweg minder eten.
Dus als je dan eindelijk wat te eten had, at je het gelijk op. Alles. Hoe meer calorieën, hoe beter. Het gaf je een goed gevoel.
En dat gedrag zit (helaas) nog in ons DNA.
Fast forward naar nu:
De supermarkt komt, na wat muisklikken, bij je thuis en brengt je (wanneer je maar wilt) eten en drinken. Geoptimaliseerd eten voor het perfecte ´feelgood´- gevoel op korte termijn: vet en suikers. Duizenden en duizenden calorieën.
Het enige wat jij hoeft te doen is het in je mond te stoppen….en je voelt je goed.
Dus ons brein is nog niet helemaal lekker uit de ´schaarste tijd´.
En daarin ligt de uitdaging:
Je voelt je direct goed (dopamine hit) en de nadelige gevolgen van ongezond eten liggen in de toekomst. Ze zijn er wel, maar soms heel ver in de toekomst. Jaren ver weg.
Je eet een pizza, kijkt in de spiegel, ziet geen verschil in je figuur met een uur geleden.
Eet je echter gezond, dan is de ´instant gratification´ vaak minder, maar je beloning ligt in de toekomst (delayed gratification). Door de jaren heen zie je het positieve verschil in jezelf. En anderen zien dat ook. Maar het duurt langer.
En dat is nog maar wat we zien van de buitenkant. Van binnen loopt je motor uiteraard heel anders op goede voedingstoffen of op lege calorieën. Maar ook dat is lastig te meten.
Het is de tijd die het verschil maakt, zoals te zien in deze chart van James Clear, een Amerikaanse specialist op het gebied van gewoonten. Hij heeft daar ook een super-goed boek over geschreven (Internationale Bestseller)
De 1% verbetering is gezond eten, de 1% verslechtering is ongezond eten. Oeps……
En die verbeteringen kun je ook toepassen op ´meer water drinken´, ´meer bewegen´, ´beter slapen´ en ´beter stress management´.
Stel je voor wat er met de curve van je algehele gezondheid zou gebeuren als je op elk van deze vlakken continu (of bijna continu) de juiste keuzes zou maken:
Je toekomstige zelf zal je eeuwig dankbaar zijn. 😉
Boost je gezondheid & energie met superfoods