Een stralende huid begint van binnenuit. Als ons grootste orgaan is de huid bijzonder kwetsbaar voor invloeden van buitenaf, maar ook van hoe we ons voelen. Het is cruciaal om niet alleen de buitenkant te beschermen, maar ook van binnenuit te voeden voor optimale gezondheid.

In dit artikel geef ik je tips voor een stralende huid door middel van goede voeding, een gezonde leefstijl en de juiste supplementen!

Leefstijl en voeding

Voordat je denkt aan supplementen, is het belangrijk om eerst een gezonde levensstijl te omarmen. Supplementen zijn geen vervanging, maar kunnen wél een waardevolle aanvulling zijn om je huid te ondersteunen.

Hier zijn enkele tips voor een gezonde leefstijl:

  1. Goede nachtrust: Voldoende slaap is essentieel voor een gezonde huid. Tijdens de slaap vernieuwen huidcellen zich en wordt collageen geproduceerd, wat bijdraagt aan een stevige huid. Streven naar acht uur slaap per nacht is ideaal.
  2. Gezonde voeding: Een gebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, eiwitten en plantaardige vetten is belangrijk. Vermijd suiker, bewerkte voedingsmiddelen en gefrituurd voedsel, omdat deze de huid kunnen beschadigen en acne kunnen veroorzaken.
  3. Hydratatie: Drink voldoende water voor een goede hydratatie van de huid en het verwijderen van afvalstoffen. Dagelijks minstens twee liter water of kruidenthee drinken wordt aanbevolen. Als je het moeilijk vindt om zoveel water te drinken, voeg dan eens wat citroen toe of ga voor andere natuurlijke smaakmakers.
  4. Lichaamsbeweging: Sporten verbetert de bloedsomloop, wat helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en het bevorderen van een gezonde huid. Het versterkt ook de huid, waardoor deze er strakker uitziet.
  5. Stressmanagement: Stress kan de huid negatief beïnvloeden door onder andere acne en vroegtijdige veroudering te verergeren. Het vermijden van stress, door bijvoorbeeld yoga of ontspanningsoefeningen, draagt bij aan een gezonde huid.

TIP: 8 Yoga houdingen en tips om de focus te verbeteren en stress te verminderen!

  1. Roken en alcohol: Roken versnelt huidveroudering en droogt de huid uit, terwijl overmatig alcoholgebruik een doffe teint kan veroorzaken. Matiging of stoppen met deze gewoonten zal bijdragen aan een gezondere huid.
  2. Zonbescherming: Bescherm je huid dagelijks tegen UV-straling met een breed-spectrum zonnebrandcrème (SPF 20 of hoger), om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. Ik zelf ga altijd voor 50+, vooral als ik midden op de dag en in de zon ga sporten.
  3. Effectieve huidverzorging: Dagelijkse reiniging en hydrateren van de huid zijn essentieel. Gebruik wekelijks een scrub om dode huidcellen te verwijderen en overweeg extra verzorgingsproducten zoals oogcrème en gezichtsserum voor specifieke behoeften van de huid. Ik gebruik ‘s ochtends een dagcrème met SPF en ‘s avonds een hydraterende crème voor het slapengaan.

Supplementen

Wil je je huid extra ondersteunen? Overweeg dan de volgende supplementen die bijdragen aan een gezonde en stralende huid.

Vitamine A

Vitamine A, ook bekend als retinol, is essentieel voor de aanmaak van nieuwe huidcellen en collageen, wat helpt bij het behoud van een jeugdige huid. Het vertraagt het verouderingsproces en bevordert een gladdere, zachtere huid. 

Vitamine A reguleert de talgproductie en voorkomt de ophoping van keratine in de huid. De vitamine wordt niet door je lichaam zelf aangemaakt en moet via voeding worden verkregen. Een tekort aan vitamine A uit zich in een droge en doffe huid. 

Voedingsbronnen rijk aan vitamine A zijn onder andere lever, vlees, vis, eieren, zuivelproducten, en groenten en fruit zoals spinazie, broccoli, wortels, zoete aardappelen, avocado, bananen en mango’s.

Vitamine B3

Deze vitamine verbetert de hydratatie van de huid en vermindert roodheid. Het versterkt de natuurlijke barrièrefunctie van de huid, waardoor deze minder vocht verliest. Daarnaast heeft het ontstekingsremmende eigenschappen, wat gunstig is bij de behandeling van acne, eczeem en andere huidirritaties en verlaagt het de productie van pigment.

Het vitamine B-complex omvat acht verschillende vitaminen, waaronder B1, B3, B5 en B8. Deze vitaminen spelen een belangrijke rol bij het vernieuwen van huidcellen, reguleren de energiestofwisseling in de huid en bevorderen de snelle genezing ervan. Bovendien zijn ze effectief bij het verlichten van jeuk, uitslag en irritatie. 

Voedingsbronnen van vitamine B3 zijn onder andere zilvervliesrijst, vette vis, noten, champignons en peulvruchten.

Vitamine C

Een krachtige antioxidant die helpt bij de aanmaak van collageen, wat essentieel is voor een stevige en jeugdige huid. Het beschermt tegen schade door vrije radicalen en UV-straling, en vermindert pigmentvlekken en huidirritaties zoals acne en rosacea. 

Het is belangrijk om vitamine C in hoge concentraties te gebruiken in je huidverzorgingsroutine. De beste resultaten behaal je door zowel inwendig (via voeding of supplementen) als uitwendig (via huidverzorgingsproducten) vitamine C toe te passen. Mijn go-to vitamine C supplement is deze van Kenzi.

Voedingsbronnen rijk aan vitamine C zijn citrusvruchten, bessen, perziken, appels, paprika’s, aardbeien, spruiten, broccoli, zoete aardappels en groene bladgroenten. Als je er iedere dag voor zorgt dat je twee stuks fruit eet en wat groenten, dan kom je al een heel end!

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor de huid omdat het helpt bij de wondgenezing, ontstekingsremmende eigenschappen heeft en de huid beschermt tegen schade door UV-straling. Vitamine D wordt voornamelijk door de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht, maar zit ook in voedingsmiddelen zoals vette vis, eieren en lever.

Een oudere huid produceert minder vitamine D dan een jongere huid, wat kan leiden tot een doffere huidskleur, droogheid en fijne lijntjes in het gezicht. Vitamine D werd vroeger vooral met botgezondheid geassocieerd, maar nu weten we dat het ook cruciaal is voor spierfunctie en het immuunsysteem. 

Een tekort aan vitamine D wordt in verband gebracht met diverse ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en depressie. Er is ook bewijs dat een laag vitamine D-gehalte kan bijdragen aan acne, terwijl het bescherming lijkt te bieden tegen allergische huidreacties en eczeem. Het overgrote deel van onze vitamine D-behoefte wordt door de huid zelf aangemaakt, maar hiervoor hebben we wel zonlicht nodig.

Voedingsbronnen van vitamine D zijn rundvlees, vette vis, kaas, eieren en levertraan.

TIP: Lees meer over het belang van vitamine D voor senioren!

Vitamine E

Vitamine E is een krachtige antioxidant die helpt bij het behoud van de natuurlijke vochtbalans van de huid en beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals UV-straling. Het staat bekend om zijn kalmerende effect op de huid en wordt vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten om tekenen van veroudering te verminderen. 

Voedingsbronnen rijk aan vitamine E zijn zonnebloempitten, amandelen, pinda’s, pistache, eieren, spinazie, avocado’s en tarwekiemolie. Wat dacht je van een

handje vol amandelen als snack en een avocado toast met ei als ontbijt?

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn essentieel voor een gezonde huidbarrière, wat helpt bij het vasthouden van vocht en het beschermen van de huid tegen uitdroging en irritatie. Ze verminderen ontstekingen en bevorderen een soepele, gehydrateerde huid. Ik neem mijn omega-3 supplement, samen met een aantal andere supplementen, altijd bij het ontbijt!

Omega 3-vetzuren zijn te vinden in vette vis zoals zalm en sardines, noten zoals walnoten en amandelen, en plantaardige oliën zoals lijnzaadolie.

Probiotica

Probiotica ondersteunen de darmgezondheid, wat op zijn beurt een positief effect heeft op je huid. Een gezonde darmflora kan ontstekingen verminderen, de immuniteit versterken en je huid laten stralen. Voor mij zijn probiotica extra belangrijk vanwege chronische darmproblemen, dus ik zorg ervoor dat ik ze elke dag inneem. Zo doe ik niet alleen mijn darmen, maar ook mijn huid een plezier!

Voedingsbronnen rijk aan probiotica zijn onder andere yoghurt, kefir, zuurkool, miso en gefermenteerde groenten.

Conclusie

Natuurlijke schoonheid begint van binnenuit. Door een gezonde levensstijl te omarmen met een gebalanceerd dieet, voldoende hydratatie, regelmatige lichaamsbeweging, stressmanagement en goede huidverzorging, leg je een solide basis voor een stralende huid. Aanvullend kunnen specifieke supplementen helpen om je huid gezond en jeugdig te houden. Door zowel van binnen als buiten goed voor je huid te zorgen, kun je een gezonde en stralende uitstraling behouden!

Over de auteur:

Mijn naam is Ambra Marcucci, een freelance copywriter met meer dan 6 jaar ervaring en een PhD in Psychologie. 
Ik speel American football op het hoogste niveau in Amerika, en flag football voor het Italiaanse nationale team (ik heb twee nationaliteiten!).
Naast deze activiteiten, draag ik ook mijn steentje bij als bestuurslid van de AFBN, waar ik help bij de ontwikkeling van American football in Nederland.
Verder ben ik een sport agent in spe! 

Zoals je je wel kunt voorstellen, is mijn dagelijkse leven een uitdagende, maar opwindende reis, waar ik op diverse vlakken veel leer. 
 
Als vast onderdeel van mijn routine, ben ik bovendien altijd bezig met mijn gezondheid en welzijn, om zowel op het veld als daarbuiten mezelf van de beste kant te laten zien. Leuk dat jullie mijn activiteiten hier op Spiruella volgen!

Mocht je me ook willen volgen op social media, dan kun je hieronder mijn handles vinden:
IG: @ambramarcucci, Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ambra-marcucci/, Linktree: https://linktr.ee/ambramarcucci.
Vragen of feedback? Stuur me gerust een berichtje!Sportieve groetjes,
Ambra

 

 

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

 

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen