In 1907 al schreef Elie Metchnikoff, een Russische wetenschapper en Nobelprijswinnaar, over melkzuurbacteriën. Meer dan een eeuw later twijfelt niemand er nog aan dat melkzuurbacteriën en probiotica onze levenskwaliteit en -verwachting aanzienlijk verhogen.
Reden genoeg dus om eens te kijken wat probiotica precies zijn, welke soorten probiotica je hebt en hoe ze werken. Verder bespreken we in deze blog ook het verschil met prebiotica en vertellen we wat de voordelen ervan zijn. Tot slot hebben we het over mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties en waar je moet op letten als je een supplement met probiotica neemt.
Dus, als je meer wil weten over probiotica en waarom ze zo populair zijn als supplement, lees dan vooral verder en ontdek wat ze voor jouw gezondheid kunnen betekenen.
Wat zijn probiotica?
Je kan ze het best omschrijven als levende micro-organismen die op meerdere plaatsen in ons lichaam natuurlijk voorkomen. Je kan ze onder andere terugvinden in de mond, de darmen, longen en huid. Het gaat om bacteriën die een essentiële rol spelen voor onze gezondheid, hoewel je vaak merkt dat de naam ‘bacteriën’ bij veel mensen een negatieve bijklank oproept.
Tegelijkertijd maken bacteriën op een dieper niveau deel uit van het menselijk microbioom. Dat is een verzamelnaam voor de triljoenen microben die ons lichaam rijk is. Er vallen dus niet enkel bacteriën onder maar ook virussen en protozoa.
Om van een probioticum te kunnen spreken, moet een microbe beantwoorden aan de volgende vereisten:
- je moet het kunnen isoleren uit een mens
- een probioticum moet een bewezen gezondheidsvoordeel bezitten
- na inname moet het in je darmen kunnen overleven
- je moet het veilig kunnen innemen
Er zijn tot slot verschillende types probiotica, waarvan de lactobacillus en de bifidobacterium de belangrijkste en bekendste zijn. De eerste vind je voornamelijk in yoghurt en andere gefermenteerde producten, de laatste kan je binnenkrijgen via bepaalde zuivelproducten.
Wat is het verschil tussen prebiotica en probiotica?
Er durft al eens verwarring ontstaan over het verschil tussen prebiotica en probiotica als voedingssupplement. Begrijpelijk want het gaat om slechts één letter verschil maar het zijn wel degelijk twee totaal verschillende producten met een andere werking.
Prebiotica onderscheiden zich wezenlijk van probiotica in die zin dat het geen levende micro-organismen zijn. Het zijn voedingsvezels die als voeding dienen voor microben in je lichaam. Ze zitten in groenten, fruit, brood en andere graanproducten maar zijn ook als supplement beschikbaar. Je kan ze dus met andere woorden ook gebruiken om je darmflora te ondersteunen.
Hoe werken probiotica?*
Probiotica helpen je lichaam balans te houden tussen goede en slechte bacteriën. In principe is je lichaam perfect in staat dat evenwicht te bewaren als je van jezelf uit voldoende gezonde voeding eet en voldoende lichaamsbeweging hebt. In sommige gevallen kan een probiotica supplement echter aangewezen zijn, bijvoorbeeld wanneer je een antibioticakuur achter de rug hebt. Probiotica kunnen in dat geval de goede bacteriën helpen herstellen waardoor je darmflora sneller op peil is.
Ze vervullen een aantal belangrijke functies ter ondersteuning van onze gezondheid en immuniteit:
- ze helpen voedsel verteren
- probiotica helpen bij de afbraak en absorptie van geneesmiddelen
- ze vormen een rem op de groei van de slechte bacteriën en houden deze onder controle
- ze beschermen de cellen in de darmwand zodat slechte bacteriën niet in je bloedbaan terecht kunnen komen
****************************
*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.
In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!
****************************
Wat zijn de mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties?
Mogelijke bijwerkingen, die overigens zeldzaam en mild zijn, hebben betrekking op winderigheid, diarree, boeren en een opgezette buik. Meestal verdwijnen die symptomen na enkele dagen dus het is raadzaam om het gebruik langzaam op te bouwen. Als je een allergische reactie hebt, is het belangrijk om de inname onmiddellijk stop te zetten en een dokter te raadplegen.
Er zijn bovendien ook enkele contra-indicaties waarmee je moet rekening houden. Bij sommige mensen kan het gebruik van probiotica namelijk leiden tot een verhoogd risico op infecties. Om die reden raadt men af het te gebruiken als je last hebt van een verzwakte immuniteit, een ernstige ziekte of net een operatie hebt ondergaan. Raadpleeg bij twijfel altijd je arts of specialist alvorens je probiotica supplementen gaat gebruiken!
Hoe kan je probiotica gebruiken?
Je kan redelijk eenvoudig van start gaan met het gebruik van probiotica door ze aan je voeding toe te voegen, bijvoorbeeld via gefermenteerde producten. Je kan ze natuurlijk ook als supplement kopen maar dan zijn er wel een aantal zaken waarmee je best rekening kan houden.
Een probiotica supplement dat je aanschaft moet immers duidelijk aangeven wat de geslachtsnaam, soortnaam en stamnaam precies is van de aanwezige probiotica. Daarnaast moet de verpakking ook indicaties bevatten over de dosering en de ideale omstandigheden voor de bewaring van het supplement.
Conclusie
Onze darmflora krijgen terecht steeds meer aandacht als een belangrijke factor die ons algemeen welzijn bepaalt. Het is dan ook geen toeval dat er jaarlijks meer dan 50 miljard dollar wordt uitgegeven aan probiotica supplementen. Als je dus je darmflora een gezonde ondersteuning wilt geven, heb je dus overschot van gelijk. Je hoeft in dat geval niet ver te zoeken. Het probiotica supplement van Spiruella.nl bevat een hoogwaardige evenwichtige mix van bacteriestammen met een enorm hoge concentratie aan bacteriën.
********************************
Ontdek hier meer over een soort superfoods die op een unieke manier fysieke en geestelijke stressreacties kunnen verminderen: de adaptogenen. – Meer hulp bij ontspannen? Lees dan over de werking van CBD olie!
Boost je gezondheid & energie met superfoods