Gebruik jij kokosolie in de keuken? Is het tijd om over te stappen op een andere olie, of heeft kokosolie toch unieke voordelen voor de gezondheid?

Kokosolie heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen, met gemengde berichten over zijn gezondheidseffecten. Wat is kokosolie eigenlijk en biedt het daadwerkelijk gezondheidsvoordelen? Laten we eens kijken naar wat wetenschappelijk onderzoek ons vertelt over dit populaire product. 

Wat is kokosolie?

Wist je dat een enkele kokospalm wel honderd kokosnoten kan produceren? Het duurt echter zo’n acht tot tien jaar voordat de boom vruchten geeft. Uit het vruchtvlees van de kokosnoot wordt kokosolie gewonnen; voor een liter olie zijn ongeveer tien kokosnoten nodig. 

Kokosolie is een plantaardig product dat bij kamertemperatuur vast wordt, waardoor men het ook wel kokosvet noemt. Het witte vruchtvlees van de kokosnoot, bekend als kopra, is de basis voor kokosolie. Nadat de kopra gedroogd is, meestal in de zon, wordt deze geperst om de olie te extraheren.

Er zijn twee soorten kokosolie:

  • Virgin kokosolie: ongeraffineerd en puur.
  • Geraffineerde kokosolie: afkomstig van gedroogde kopra.

Ik gebruik kokosolie (in plaats van boter) voornamelijk in mijn ontbijt, namelijk bij het bereiden van mijn home-made wafels!

Is kokosolie gezond?

Kokosolie wordt vaak geprezen om zijn mogelijke gezondheidsvoordelen, maar de meningen zijn verdeeld. Sommige onderzoeken suggereren positieve effecten als onderdeel van een gebalanceerd dieet, terwijl andere studies juist weinig of zelfs negatieve effecten laten zien. Tijd voor meer duidelijkheid: laten we de feiten eens op een rijtje zetten!

Kokosolie bevat middellange (MCT’s), lange (LCT’s) en korte keten vetzuren (SCT’s). MCT’s worden vaak geprezen om hun snelle opname en gebruik als energiebron. Het belangrijkste MCT in kokosolie is laurinezuur, en ongeveer de helft van kokosolie bestaat uit LCT’s, die je beter met mate kunt consumeren.

Energie boost

Kokosolie zit boordevol MCT’s, die anders worden verwerkt dan de langere vetzuren (LCT’s). Uit onderzoek blijkt dat MCT’s snel en direct vanuit de dunne darm in het bloed worden opgenomen en als een directe energiebron fungeren, net als koolhydraten, de favoriete brandstof van je lichaam.

Epilepsie verminderen

Recent heeft men ontdekt dat epilepsie kan worden behandeld door aangepaste keto-diëten te volgen die MCT’s bevatten en een ruimere hoeveelheid koolhydraten toestaan om ketose te bereiken.

MCT’s in kokosolie kunnen de concentratie van ketonen in het bloed verhogen, wat kan helpen om de frequentie van aanvallen te verminderen.

Mondhygiëne

Een onderzoek uit 2020 heeft aangetoond dat kokosolie als mondspoeling, beter bekend als oil pulling, bijdraagt aan een verbeterde mondhygiëne.

Anti-oxidant

Kokosolie zit volgens de wetenschap boordevol antioxidanten die vrije schadelijke radicalen onschadelijk maken. Hierdoor kan het risico op diverse chronische en degeneratieve aandoeningen worden verkleind.

Antibacterieel

Er is verder gebleken dat het laurinezuur in kokosolie bescherming kan bieden tegen ziekteverwekkende micro-organismen zoals streptokokken, E-coli en helicobacter. 

Huid en haren

Kokosolie kan het vochtgehalte van de huid verbeteren en helpt om de huid gezond te houden. Het vermindert vochtverlies, voorkomt een droge huid en beschermt tegen externe invloeden zoals infecties en chemicaliën. Bovendien zorgt het gebruik van kokosolie ervoor dat je huid gaat stralen.

Kokosolie biedt ook bescherming tegen haarbeschadiging. Onderzoek heeft aangetoond dat kokosolie diep in de haren doordringt, waardoor het haar flexibeler, sterker en minder breekbaar wordt. Ook werd er gevonden dat kokosolie het haar voedt en sterker maakt, wat resulteert in gezonder haar.

Kokosolie voor vetverbranding?

Onderzoekers hebben ontdekt dat MCT’s je calorieverbranding kunnen verhogen. Of kokosolie zelf dit effect heeft, is echter nog niet helemaal zeker.

Kokosolie voor de hersenen?

Kokosolie kan mogelijk gunstig zijn voor de hersenen. Een kleinschalige studie uit 2016 heeft aangetoond dat kokosolie de hersengezondheid kan bevorderen. Dit komt doordat MCT’s in kokosolie gemakkelijk worden omgezet in ketonen, die de hersenfunctie kunnen verbeteren en bescherming kunnen bieden tegen schade. Dit effect is vooral relevant voor mensen met aandoeningen zoals Alzheimer. Toch is er meer onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Kokosolie voor de darmen?

Kokosolie kan bijdragen aan een gezonde darm en helpen ontstekingen te verminderen. Toch is er bewijs dat overmatig gebruik van kokosolie de darmflora kan verstoren, wat kan leiden tot diarree en andere ongemakken. Om de exacte effecten van kokosolie op onze gezondheid beter te begrijpen, is aanvullend wetenschappelijk onderzoek nodig.

Kokosolie voor het hart?

Sommige onderzoekers beweren dat kokosolie gunstig is voor de cholesterolwaarden en helpt hart- en vaatziekten te voorkomen. Andere studies suggereren echter dat kokosolie juist het ‘slechte’ LDL-cholesterol verhoogt. 

De exacte invloed van LCT’s op hart- en vaatziekten is nog niet volledig begrepen door de wetenschap.

Verzadigde vetten in kokosolie

Slechts 37% van de voedingsdeskundigen (gebleken uit een studie in Amerika uit 2016) beschouwt kokosolie als een gezonde keuze. Dit komt vooral door het hoge gehalte (90%) aan verzadigde vetten in kokosolie. Verzadigde vetten staan erom bekend het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, en gewichtstoename te verhogen. Hoewel plantaardige oliën meestal rijk zijn aan onverzadigde vetzuren, zit kokosolie dus vol verzadigde vetten. 

Het Voedingscentrum bevestigt dat de verzadigde vetzuren in kokosolie ongezond zijn. Toch kan kokosolie een gezonder alternatief zijn voor boter en traditionele bak- en braadvetten, omdat het een plantaardig product is.

Daarnaast is kokosolie, zoals alle vetten, calorierijk. Overmatige consumptie kan dus leiden tot gewichtstoename. 

Kokosolie versus andere oliën 

Olijfolie en zonnebloemolie zijn rijk aan onverzadigde vetten (gezonde vetten), waaronder omega-3 en omega-6, die ook te vinden zijn in lijnzaadolie en koolzaadolie. Kokosolie heeft juist een hoger gehalte aan verzadigde vetten. 

Conclusie

Na het analyseren van de informatie over kokosolie, kunnen we concluderen dat het een complex onderwerp is met gemengde bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek. Kokosolie bevat een hoog gehalte aan verzadigde vetten, wat potentieel negatieve effecten kan hebben op de gezondheid. 

Sommige onderzoeken suggereren dat kokosolie voordelen kan hebben, zoals het bieden van energie, zijn antibacteriële en antioxidante eigenschappen, verbetering van mondhygiëne, ondersteuning van huid- en haarconditie, en mogelijk zelfs vermindering van epileptische aanvallen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat kokosolie met mate moet worden geconsumeerd. Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een voedingsdeskundige of gezondheidsprofessional bij het maken van keuzes met betrekking tot voeding en vetconsumptie.

 

***************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen