Shiljait is één van de meest, zo niet de meest tot de verbeelding sprekende supplementen uit de Ayurvedische geneeskunde. Het heeft chemisch gezien een unieke samenstelling en je vindt het ook in verschillende vormen en kleuren. Wel is er een belangrijke vraag die vaak over het hoofd wordt gezien, met name: “Hoe gebruik je Shilajit het best?”
Op die vraag vind je in deze blog het antwoord. Je krijgt tips voor de manier van gebruik en de ideale dosering. Verder bespreken we ook wat de verschillende soorten shilajit zijn zodat je voor jezelf kan bepalen welke het best past bij je behoeften.
Meer weten over Shilajit en Ayurveda? Lees dan ook onze blog: Shilajit in Ayurveda – The Destroyer of Weakness
Shilajit kopen? Klik hier!
Ayurvedisch Indiase Geneeswijze
Wat is Shilajit?
Shilajit is een donkerkleurige harsachtige substantie die men vooral aantreft in de Himalaya. Het is rijk aan allerlei mineralen en ook fulvinezuur. In de Ayurveda kent dit superfood een rijke traditie als gezondheidsbevorderend kruid dat men voor de meest uiteenlopende klachten kan inzetten.
Meer weten over de voordelen van Shilajit? Lees dan ook: 5 Voordelen van Shilajit – Ontdek De Kracht van Shilajit
Welke soorten shilajit heb je?
Je hebt heel wat verschillende soorten shilajit. Het is dan ook niet gemakkelijk te kiezen welke vorm het best bij jou past.
Shailjit hars
De hars staat wat betreft samenstelling het dichtst bij de oorspronkelijke vorm waarin je shilajit in de bergen kan terugvinden. Het risico bestaat er wel in dat hij onvoldoende gezuiverd is en daardoor nog toxische stoffen als schimmels en zware metalen kan bevatten. De hars (resin) bij Spiruella voldoet uiteraard aan de hoogste normen.
Vloeibare shilajit
Dit is een vorm van bewerkte shilajit die ontstaat door bewerking via verdamping. De vloeibare variant kan je ofwel zo consumeren of mengen met een drank. Dit bewerkingsproces staat ervoor garant dat je een vrij hoge productkwaliteit krijgt en de meeste ingrediënten bewaard blijven.
Gedroogde shilajit
Dit is één van de meest gebruikte vormen van shilajit. Deze ontstaat door het drogen van de hars, ofwel op natuurlijke wijze ofwel door verhitting. In de Ayurvedische bereidingen is het vaak deze soort shailjit die men gebruikt.
Shilajit poeder
Shilajit poeder is de meest gezuiverde vorm die je op de markt kan krijgen. Bovendien kan je het ook gemakkelijk mengen met je favoriete drank of smoothie. Dat is meteen ook een extra reden waarom het één van de meest populaire soorten shiljait is.
Shilajit capsules en tabletten
Zowel de capsules als tabletten bevatten uitsluitend het poeder. Het voordeel is dat je een vaste dosering krijgt, het nadeel is dan weer dat je er minder flexibel kan mee omgaan. Zeker als je de dosis geleidelijk aan wil opbouwen, is het interessanter om het poeder te nemen.
Hoe gebruik je shilajit het best en hoe doseer je het?
Eerst en vooral ga je best voor de meest zuivere vorm van shilajit. Zorg er dus voor dat je de verpakking goed doorneemt en dat je geen ongezuiverde shilajit in huis haalt. Ook hebben sommige producenten ook de neiging om allerlei vulmiddelen en andere ingrediënten erdoor te mengen. Daardoor kan je helaas niet dezelfde krachtige werking van shilajit ervaren.
De twee vormen die je het best kan gebruiken, zijn het poeder en de capsules of tabletten. En dat heeft natuurlijk niet alleen te maken met de zuiverheid maar ook met het gebruiksgemak.
Shilajit kopen? Klik hier!
Ayurvedisch Indiase Geneeswijze
Hoe gebruik je shilajit het best als capsules of in tabletvorm?
Hier ligt het antwoord voor de hand: houd je aan de voorschriften van de producent. Meestal bevat een capsule of tablet 500 mg. En daar neem je dan één of twee stuks van, zoals het staat aangegeven op de verpakking.
Het nadeel hier is dat er natuurlijk geen ‘one size fits all’ oplossing bestaat. Factoren die bepalen wat voor jou de beste dosering is, zijn o.a. je BMI, je algemene gezondheidstoestand, je levensstijl en je metabolisme. Ook wat je ermee wil bereiken kan hier een belangrijke rol spelen.
Hoe gebruik je shilajit het best in poedervorm?
Met poeder kan je zoals gezegd alle kanten uit bij het vinden van de juiste dosering. Je start in dat geval best met een hoeveelheid niet groter dan een stevige rijstkorrel. Dat komt overeen met ongeveer 100 mg. Doe dat in het begin één keer per dag, en verhoog de frequentie na een paar dagen geleidelijk, maar gebruik zeker niet meer dan drie dosissen per dag.
Vervolgens kan je geleidelijk aan je individuele dosis verhogen tot maximaal 300 mg, een hoeveelheid die je het best kan vergelijken met het volume van een kleine erwt. Het is trouwens belangrijker consistent te zijn in de dosering die je hanteert dan exact 100 of 300 mg te nemen. Het voordeel van deze gebruikswijze is dat je zo exact aan de weet kan komen waar voor jou de ‘sweet spot’ ligt en hoeveel shilajit je dus best gebruikt.
Een leuke bijkomende tip is om je ervaring met shilajit ook te documenteren in een notitieboekje bijvoorbeeld. Zo wordt je je bewuster van het effect dat het op je heeft. Bovendien kan je na verloop van tijd zo makkelijker vaststellen wat nu voor jou precies de ideale dosis is.
Als je last krijgt van bijwerkingen als constipatie of slapeloosheid betekent dat niets meer dan dat de dosis te hoog ligt. Schaal dan je gebruik een beetje terug tot de bijwerkingen weer verdwijnen.
Wanneer gebruik je shilajit het best?
Om je lichaam de kans te geven maximaal profijt te halen uit de werking van shilajit, neem je het best op een lege maag in de ochtend. Als je een stevige energieboost ervaart door het gebruik van shiljait, kan je het beter ‘s avonds niet nemen voor het slapen gaan omdat het dan slapeloosheid in de hand kan werken.
KLIK HIER VOOR DE BESTE SHILAJIT
Ayurvedisch Indiase Geneeswijze
**********************************************
Wil je meer weten over de werking van Shilajit, lees dan ook zeker onze blogs over Shilajit in Ayurveda – The Destroyer of Weakness, Shilajit (Mumijo) voor sporters – Een even veilig als effectief middel of Shilajit voor vrouwen – de top 7 voordelen
Boost je gezondheid & energie met superfoods