Als numerieke ordening een teken van belangrijkheid was, zou vitamine B12 een minder essentiële vitamine zijn. Niets is echter minder waar. Integendeel zelfs, het is één van de vitamines waarvan we verhoudingsgewijs het minst nodig hebben, maar die de grootste impact op onze gezondheid heeft. Een vitamine B12 tekort herkennen en er gepast mee omgaan is dan ook erg belangrijk als we ervoor willen waken dat we een gezond leven kunnen leiden.
In dit blogartikel bespreken we eerst en vooral wat vitamine B12 is, waar het in zit en waarom het zo belangrijk is. We gaan ook dieper in op de vraag hoe een vitamine B12 tekort kan ontstaan en waarom het zo lastig is de symptomen van een vitamine B12 tekort te herkennen.
Als je dus meer wil weten over één van de belangrijkste maar tegelijkertijd meest miskende vitamines, vind je hieronder de antwoorden waarnaar je op zoek bent.
Wat is vitamine B12?
Vitamine B12 is een vitamine die ook bekend staat als cobalamine. Het is een wateroplosbare vitamine wat betekent dat men er geen maximale dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor kan geven. Als we er te veel van binnenkrijgen, zal ons lichaam het teveel automatisch uitscheiden.
Verder is het belangrijk om weten dat ons lichaam om dezelfde reden er geen voorraad kan van aanleggen. Daarom is het dus nodig elke dag ons lichaam van voldoende vitamine B12 te voorzien. Een gezonde en evenwichtige voeding kan hiertoe een grote bijdrage spelen, maar opgelet want er is meer aan de hand dan je op het eerste zicht zou denken…
Waar zit vitamine B12 in?
Vitamine B12 is zonder meer een buitenbeentje onder de vitamines. Dat heeft vooral te maken met de natuurlijke bronnen waaruit we het kunnen halen. Het is in tegenstelling tot andere vitamines zo goed als enkel in dierlijke producten te vinden. Dat is dan ook gelijk de reden waarom een vitamine B12 supplement voor vegetariërs en veganisten bijna een must is.
Als we het dus hebben over een gezonde voldoende vitamine B12 rijke voeding, dan betekent dit dat we verschillende en voldoende dierlijke producten aan ons dieet moeten toevoegen. In de praktijk gaat het dan over vlees, vis, zuivelproducten en eieren. Vegetariërs en veganisten zullen echter terecht opmerken dat we het ook via plantaardige bron kunnen opnemen. Dat klopt want zeewier en algen bevatten inderdaad ook vitamine B12. Helaas kan ons lichaam vitamine B12 uit deze bronnen minder goed opnemen.
Waarom is vitamine B12 belangrijk?
Er zijn meerdere redenen waarom de inname van voldoende vitamine B12 voor ons lichaam zo belangrijk is. Vitamine B12 helpt onder meer bij de opname van ijzer in ons bloed. Zo krijgen we voldoende hemoglobine in onze rode bloedcellen. Op deze manier zorgen we ervoor dat er een optimaal zuurstoftransport via het bloed behouden blijft.
Er zijn nog andere vitale functies waar voldoende vitamine B12 een belangrijke bijdrage toe levert.
- het draagt bij tot een goede werking van de hersenen en het zenuwstelsel
- het ondersteunt de immuniteit
- vitamine B12 is belangrijk voor de DNA-synthese en de vernieuwing van de cellen
- het kan ondersteuning bieden bij vermoeidheid en helpen het energieniveau op peil te houden
Oorzaken van een vitamine B12 tekort
Een vitamine B12 tekort kan te wijten zijn aan een aantal verschillende oorzaken:
1. Onvoldoende productie van ‘intrinsic factor’
Intrinsic factor is een lichaamsstof die de maagwand aanmaakt en een goede opname van vitamine B12 in de dunne darm mogelijk maakt. Onvoldoende productie van cobalamine kan liggen aan een auto-immuunziekte van het maagslijmvlies. Maar ook een infectie met de Helicobacter pylori bacterie, of een operatie waarbij een deel van de maag is weggenomen, kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn.
Naarmate je ouder wordt, maak je trouwens minder maagzuur aan en daardoor minder ‘intrinsic factor’. Daardoor zullen vitamine B12-tekorten zich vaak ook sneller voordoen bij ouderen.
2. Verminderde opname van vitamine B12
Zoals eerder aangegeven vormen veganisten en vegetariërs die geen vitamine B12 supplement nemen een belangrijke groep binnen deze categorie. Maar ze zijn niet alleen want ook langdurig en overmatig alcoholgebruik leidt tot het ontstaan van een verminderde vitamine B12 opname.
3. Problemen met de dunne darm
De reden hiervoor kan een operatie zijn waardoor het laatste deel van de dunne darm (ileum) niet meer goed functioneert of geheel of gedeeltelijk is weggenomen. Het ileum is namelijk de plaats waar de opname van vitamine B12 plaatsvindt. Ook bacteriële overgroei kan de opname van cobalamine in het ileum bemoeilijken.’
4. Vitamine B12 tekort door medicijngebruik
In een aantal zeldzame gevallen kunnen bepaalde medicijnen op termijn ook bijdragen tot het ontstaan van een vitamine B12 tekort. Tot deze categorie van medicijnen kunnen we maagzuurremmers rekenen, naast metformine, dat men wel eens voorschrijft aan diabetes type twee patiënten. Maar ook bepaalde antibiotica en medicijnen om de cholesterol te verlagen en tegen jicht horen in dit rijtje thuis.
Waarom een vitamine B12 tekort herkennen lastig kan zijn
Zoals je ziet kan een vitamine B12 tekort dus in sommige gevallen samenhangen met een specifieke aandoening. Daardoor zal niet iedereen gemakkelijk een vitamine B12 tekort herkennen. Verder kunnen ook de klachten en de ernst ervan van persoon tot persoon erg verschillen. De reden hiervoor is dat vitamine B12 op zoveel systemen in ons lichaam van invloed is.
Daarom kan een tekort bij iedereen tot andere klachten leiden. Waar één persoon misschien kampt met een gebrek aan energie, geheugenverlies en concentratieproblemen, zal een ander meer te maken krijgen met spierkrampen, duizeligheid, depressiviteit of een verminderde eetlust. Wat wel vaststaat is dat symptomen zich zowel op fysiek, psychisch als neurologisch vlak kunnen voordoen. Reden te meer om ervoor te waken dat je geen vitamine B12 tekort opbouwt of dat je het wegwerkt als je het al hebt.
Hoe kan je de symptomen van een vitamine B12 tekort herkennen?
Neurologisch
- concentratiestoornissen, geheugenproblemen
- problemen met het zicht
- coördinatieproblemen wat vaak tot uiting komt in moeilijkheden bij het lopen en wandelen maar ook bij het spreken
- tintelende handen, benen en voeten
- verdoofd gevoel en vreemde lichaamssensaties
Psychisch (neuropsychiatrisch)
- geïrriteerdheid, stemmingswisselingen, depressie en verwarring
- slaapproblemen en lusteloosheid
- hallucinaties en paranoia
Als je meerdere van deze symptomen bij jezelf waarneemt, luidt het advies om je arts te raadplegen. Je kan dan je bloed laten testen op een tekort aan vitamine B12. Een tekort aan vitamine B12 kan namelijk voor onherstelbare schade in ons lichaam zorgen, met name aan de hersenen en de zenuwen.
Waarom een vitamine B12 supplement nemen?
Tenzij je last hebt van een verstoorde opname van vitamine B12, een aangeboren aandoening hebt die daarvoor verantwoordelijk is, of wanneer je bijvoorbeeld metformine gebruikt, is een vitamine B12 supplement een prima idee als je een tekort hebt. In deze gevallen raadpleeg je best een arts voordat je op eigen houtje besluit een vitamine B12 supplement te nemen.
In andere gevallen, wanneer je te weinig cobalamine binnenkrijgt via je voeding, zoals dat bij vegetariërs en vooral veganisten het geval is, is een vitamine B12 supplement een goede oplossing. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor zowel pubers als volwassenen bedraagt 2,8 microgram. Er zijn tot nu toe geen ernstige bijwerkingen bij hoge doseringen bekend.
We hebben tot nu toe hebben we nog niets gezegd over zwangere vrouwen. Meer dan wie ook vormen zij een risicogroep als het aankomt op het ontwikkelen en de gevaren van een vitamine B12 tekort. Zij hebben vaak behoefte aan een verhoogde vitamine B12 inname omdat het belangrijk is voor de aanmaak van het zenuwstelsel van de foetus. Een tekort tijdens de periode in de baarmoeder kan voor het ongeboren leven immers tot onherstelbare en ernstige schade leiden achteraf. Overleg echter altijd eerst met je arts of verloskundige alvorens je supplementen gaat slikken tijdens de zwangerschap!
****************************
*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.
In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!
****************************
*******************************************
Wil je graag meer uitleg over wat vitamines zijn en een algemeen overzicht, lees dan Vitamines, waar zijn ze goed voor? – Of Ontdek alles wat er te weten valt over Camu camu – de vitamine C-bom en zijn top 6 voordelen.
Lees hier meer over libido verhogen met Superfoods.
Boost je gezondheid & energie met superfoods