Paddenstoelen heb je in alle maten, vormen en kleuren maar weinigen spreken zo tot de verbeelding als het elfenbankje. Dat heeft niet enkel te maken met het enorme potentieel van deze plant om ons welbevinden te ondersteunen. Nee, de naam alleen al volstaat om dit effect teweeg te brengen. Met een beetje fantasie kan je er zelfs een zitbank in zien waarop bekoorlijke elfjes zich dartel neervlijen na een vermoeiend uitstapje in het bos.
Voor een gepassioneerd superfood liefhebber als mijzelf is er vaak minder nodig om de nieuwsgierigheid te wekken. Ik trok er dus met plezier op uit in het rijk der paddenstoelen om te onderzoeken wat er te ontdekken valt over het elfenbankje. In deze blog zal ik je dan ook meenemen op mijn reis zodat je kunt ontdekken wat het Elfenbankje precies is, welke voedingsstoffen het bevat en welke voordelen aan het gebruik ervan verbonden zijn.
Tot slot krijg je ook een overzicht van mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties, en een aantal tips over het gebruik van de paddenstoel. Dus als je wil weten of het de moeite loont om je te verdiepen in het potentieel van één van de meest onderzochte en gewaardeerde paddenstoelen ter wereld, lees dan vooral verder.
Wat is elfenbankje?
Het elfenbankje dat ook bekend staat onder de naam Coriolus versicolor, Trametes versicolor en Polyporus versicolor, is een polypore. Een polypore is een paddenstoel met sporen in buisjes in plaats van in kieuwen. Heel karakteristiek aan deze medicinale paddenstoel is dat hij groeit op boomstronken.
Van nature komt de paddenstoel voor in het wild, in wouden over de hele wereld. Het gebruik ervan is eeuwenoud. Zo maakte men in de vijftiende eeuw al melding van de Trametes versicolor in de Chinese geneeskundige literatuur. Hij behoort tot de familie van de Basidiomyceten en de meest belangrijke bio-actieve bestanddelen ervan zijn polysaccharopeptide (PSP) en polysaccharaide-K (PSK). Daarnaast is elfenbankje nog rijk aan proteïnen, aminozuren en verschillende andere voedingsstoffen, zoals fenolen, flavanoïden en vitamine B3 en D.
Wat zijn de voordelen van elfenbankje?
1. Elfenbankje goed voor de immuniteit en weerstand*
De voedingstoffen in het Elfenbankje zijn goed voor onze immuniteit en weerstand. Een belangrijke verklaring hiervoor is dat elfenbankje één van de rijkste bronnen van beta-glucanen is.
Meer tips voor het verbeteren van je weerstand, en zo ook je immuunsysteem, lees je hier: Winter-weerstand verhogen? 9 Tips!
2. De paddenstoel ondersteunt ons spijsverteringsstelsel*
De werkzame stoffen in Coriolus zijn PSK (polysaccaride K) en PSP (polysaccharide petiden). De stof PSP zou volgens Japanse studie werken als een prebioticum, waardoor het de samenstelling van het microbioom in ons darmstelsel beter helpt te reguleren. Je zou dus stellen dat de PSP in Elfenbanje ons spijsverteringsstelsel en onze darman ondersteunt.
3. Goed voor de cognitieve functies*
Meer weten? Lees ook onze 7 Tips voor een Verbeterde Hersenfunctie en Beter Geheugen. en Nootropics.
4. Elfenbankje goed voor de energie*
Men gebruikt deze paddenstoel al sinds mensenheugenis als een tonicum om te ondersteunen bij vermoeidheid. Elfenbankje blijkt te zorgen voor een regulering van de witte bloedcellen en macrofagen, die schadelijke stoffen in ons lichaam opruimen. Het resultaat: meer energie en minder vermoeidheid!
Meer weten over het verhogen van je energielevel op natuurlijke wijze: Lees dan vooral ook onze 10 Tips voor meer Energie!
****************************
*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.
In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!
****************************
Hoe kan je elfenbankje gebruiken?
Je kan elfenbankje perfect eten maar zelfs de meest fervent paddenstoelenliefhebber zal beamen dat hij niet lekker is. Daar zit zijn leerachtige textuur en taaiheid voor een heel groot stuk tussen. Daarom kan je het beter gebruiken in de vorm van een supplement, al dan niet gemengd met andere geneeskrachtige paddenstoelen.
Meestal droogt men ze dan eerst om ze vervolgens tot poeder te vermalen. Je kan elfenbankje echter ook als thee consumeren. Daartoe laat je het in een potje kokend water pruttelen zodat alle voedingsstoffen los kunnen komen. Het eindresultaat is een enigszins bittere thee met een wat aardachtige ondertoon. Desgewenst kan je de thee nog op smaak brengen met honing of door hem met andere theesoorten te mengen.
Mogelijke contra-indicaties en bijwerkingen
Zelfs bij hoge dosissen zijn er tot nu toe geen ernstige bijwerkingen gemeld na het gebruik van elfenbankje. Als je allergisch bent voor paddenstoelen, is voorzichtigheid natuurlijk wel geboden.
De bijwerkingen die tot nu toe gemeld zijn, zijn de volgende:
- last van maagzuur
- symptomen van griep en verkoudheid
- constipatie en buikpijn
- uitslag
- diarree
Als je merkt dat je een negatieve reactie vertoont na het gebruik van elfenbankje, neemt dan contact op met je dokter. Ook als je een aandoening hebt, bevelen we je aan om dit vooraf sowieso te doen.
Wat betreft mogelijke contra-indicaties kunnen we heel kort zijn. Hoewel er onderzoek naar is gebeurd zijn er voorlopig geen contra-indicaties bekend. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen zijn. Neem daarom bij twijfel of medicatiegebruik altijd contact op met je arts, alvorens je voedingssupplementen gaat gebruiken!
*********************************************
Je weet nu alles over het elfenbankje! Maar als je alles wil ontdekken over een andere krachtige inheemse paddenstoel, lees dan ook over de pruikzwam en zijn 5 top gezondheidsvoordelen .
Wil je meer weten over andere geneeskrachtige paddenstoelen die je kunnen helpen met het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Lees dan nu ook: Geneeskrachtige paddenstoelen – deze moet je zeker kennen.
Ik woon in berendrecht/antwerpen en heb een meerkleurig elfenbankje in mijn tuin op een afgezaagde boomstronk van een kersenboom, deze variatie zou in Europa niet voorkomen en toch heb ik er eentje in mijn tuin desgewenst wil ik er wel de foto van bezorgen
Wauw wat bijzonder. Meer kweken