Echinacea is een kruidensupplement die vooral bekend staat om de ondersteuning die het biedt aan de algehele weerstand en immuniteit. In deze blog lees je meer over Echinacea, het gebruik en over de eventuele bijwerkingen.
Wat is Echinacea?
Echinacea is tegenwoordig één van de populairste kruiden in Nederland. Maar wat is Echinacea? Echinacea is een krachtige plant uit de zonnebloemfamilie, genoemd naar de stekelige schubben in zijn grote kegelvormige zaadknop. Deze stekels lijken een egel. Echinos is Grieks voor egel. In het Nederlands noemen we Echinacea ook wel Zonnehoed.
Echinacea is de naam van een groep bloeiende planten die inheems is in Noord-Amerika. Sommige soorten worden in Nederland ook gebruikt als tuinplanten, zoals de Echinacea pallida en Echinacea Angustifolia. De bloemblaadjes kunnen roze of paars zijn, afhankelijk van de soort, en ze omringen een zaadhoofdje, of kegeltje, dat stekelig en donkerbruin of rood is. Echinacea wordt dan ook wel Paarse zonnehoed genoemd.
9 Soorten Echinacea planten
Er zijn negen algemeen erkende soorten Echinacea planten, waarvan de onderstaande 3 ingrediënten zijn in kruidenremedies:
Echinacea angustifolia: heeft smalle bloemblaadjes.
Echinacea pallida: bevat bleke bloemblaadjes.
Echinacea purpurea: heeft paarse bloemblaadjes.
De verschillende soorten Echinacea hebben ook diverse voordelen, waarbij het verbeteren van de weerstand* en immuniteit* de meest genoemde zijn. Echinacea speelt om deze reden al jaren een rol in de traditionele Ayurveda, maar onderzoekers moeten nog officieel bevestigen of de plant daadwerkelijk enige gezondheidsvoordelen heeft.
****************************
*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.
In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!
****************************
Vormen van Echinacea
Zoals gezegd worden de bovengenoemde drie soorten Echinacea voor kruiden doeleinden gebruikt: Echinacea angustifolia, Echinacea pallida, en Echinacea purpurea. Veel echinacea preparaten bevatten een, twee of zelfs alle drie deze soorten. Verschillende producten gebruiken verschillende delen van de Echinacea plant, en daarom kan de werkzaamheid van Echinacea van het ene product tot het andere verschillen.
Echinacea (met één, twee, of alle drie de soorten) is verkrijgbaar in extracten, tincturen, tabletten, capsules, en zalven. Het is ook verkrijgbaar in combinatie met andere versterkende kruiden, vitaminen en mineralen.
Wat zijn de Echinacea bijwerkingen?
Ondanks dat er nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar de werking is van Echinacea, wordt aangegeven dat het innemen van Echinacea via de mond gedurende korte tijd veilig is. De ervaringen met Echinacea bevestigen dit ook. Bij inname via de mond kan de kruid wel een tijdelijke verdoving en tintelingen op de tong veroorzaken.
Sommige mensen hebben na gebruik uitslag gekregen, wat het gevolg kan zijn van een allergische reactie. De kans hierop is groter bij iemand met een geschiedenis van allergische reacties. Er is enige bezorgdheid dat Echinacea de werkzaamheid kan verminderen van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken. Daarom moeten mensen die een orgaantransplantatie krijgen en immunosuppressieve medicijnen moeten nemen dit kruid vermijden.
Mensen met astma en allergieën kunnen een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van deze bijwerkingen. Mensen met allergieën voor planten uit de madeliefjesfamilie (compositae) mogen Echinacea niet innemen zonder toezicht van een arts.
Lichte bijwerkingen kunnen zijn: maagklachten, misselijkheid, duizeligheid en droge ogen. Er is één melding van een persoon die erythema nodosum (een pijnlijke huidaandoening) ontwikkelde na het innemen van Echinacea tegen de griep.
Ondanks de bezorgdheid dat Echinacea onveilig kan zijn voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, zijn er aanwijzingen dat het gebruik van Echinacea tijdens de zwangerschap het risico op geboorteafwijkingen of andere zwangerschap gerelateerde gezondheidsproblemen niet verhoogt. Meer onderzoek is nodig. Vermijd intussen het gebruik van Echinacea tijdens de zwangerschap of borstvoeding tot er meer sluitende studies zijn uitgevoerd. Overleg altijd met je arts alvorens je Echinacea gaat gebruiken, maar ook indien je vragen hebt.
Wil je meer weten? Neem dan zeker contact met ons op.
Boost je gezondheid & energie met superfoods