We horen vaak over collageen in de context van huidverzorging, maar wist je dat dit eiwit ook essentieel is voor je gewrichten, pezen en bindweefsel? Collageen speelt een cruciale rol in het behoud van de elasticiteit en stevigheid van deze weefsels. Naarmate we ouder worden, vermindert onze natuurlijke collageenproductie, wat kan leiden tot stijfheid, pijn en een verhoogd risico op blessures. In dit artikel ontdek je hoe collageen werkt en hoe je het kunt ondersteunen om jouw lichaam gezond en soepel te houden.

Wat is collageen?

Collageen is een essentieel eiwit dat een fundament vormt voor veel van de bindweefsels in ons lichaam. Het eiwit is als het ware als een ‘bindmiddel’ tussen weefsels. Collageen vertegenwoordigt ongeveer een derde van alle eiwitten in ons lichaam. Het is overvloedig in de huid, pezen, botten en kraakbeen.  Dankzij collageen kunnen de weefsels zich uitrekken en weer in hun oorspronkelijke staat terugkeren.

Welke soorten collageen zijn er?

Er zijn verschillende typen collageen, maar de meest voorkomende zijn:

Collageen Type I

Collageen type I is de meest voorkomende vorm van collageen: meer dan 90% van het collageen in ons lichaam is van dit type. Het komt voor in huid, botten, pezen, ligamenten en bindweefsel. Dit type collageen is essentieel voor de structuur en stevigheid van de huid en gewrichten. Het helpt bij de regeneratie van beschadigd weefsel en ondersteunt de algehele huidgezondheid.  Supplementen met collageen type I zijn vaak verkrijgbaar als poeders of capsules, meestal afkomstig van runder- of visweefsel. 

Collageen Type II

Collageen type II bevindt zich voornamelijk in elastisch kraakbeen, dat je gewrichten en botten ondersteunt en schokken opvangt. Onderzoek suggereert dat het immuunsysteem door collageen type II kan worden gestimuleerd om het kraakbeen te ondersteunen. Dit type collageen is beschikbaar in supplementen zoals kippenkraakbeenextracten en wordt vaak gebruikt voor het verlichten van gewrichtspijn. 

Collageen Type III

Type III collageen werkt samen met type I en komt voor in spieren, bloedvaten en de huid, waarbij het bijdraagt aan de elasticiteit en sterkte van weefsels. Suppletie met type III collageen kan nuttig zijn voor mensen die hun huid- en bindweefsels willen verbeteren.

Collageen Type IV

Dit type bevindt zich in de lagen van de huid en fungeert als een buffer tussen de opperhuid en de diepere huidlagen. Huidig onderzoek onthult dat het gebruik van collageen supplementen kan leiden tot een vermindering van rimpels, verjonging van de huid en het tegengaan van huidveroudering, wat mogelijk de hydratatie en elasticiteit van de huid verbetert.

Gehydrolyseerd collageen

Dit type collageen is afgebroken tot kleinere peptiden, wat de opname vergemakkelijkt. Het wordt vaak gebruikt voor de huid en wordt snel opgenomen door het lichaam.

Wat gebeurt er als je collageen verliest?

Naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke productie van collageen af. Dit vermindert de elasticiteit van de huid, veroorzaakt rimpels en kan leiden tot gewrichtspijn.   Het probleem van collageenverlies begint vaak sluipend. Pezen, gewrichten en bindweefsels worden stijver en minder flexibel. Dit kan leiden tot pijn en een verhoogd risico op blessures. Voor veel mensen is het verlies van collageen een natuurlijk gevolg van veroudering, maar voor anderen kunnen factoren zoals stress, voeding en levensstijl de collageen afname versnellen. Het is niet alleen ongemakkelijk, het kan je dagelijkse leven en je bewegingsvrijheid beïnvloeden.

Een vicieuze cirkel 

Wanneer je collageen begint te verliezen, voelen je gewrichten stijver aan, bewegen wordt moeilijker en je kunt pijn ervaren bij dagelijkse activiteiten. Dit leidt vaak tot een neerwaartse spiraal: pijn voorkomt dat je actief blijft, wat kan resulteren in verdere achteruitgang van de gewrichten en spieren. Het vermogen om fysieke activiteiten te doen, zoals wandelen of sporten, kan flink worden aangetast, wat vervolgens invloed heeft op je algehele gezondheid en welzijn.

Collageen voor jouw gewrichten, pezen en bindweefsel

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je lichaam genoeg collageen blijft aanmaken. Collageen versterkt je kraakbeen, verbetert de flexibiliteit van je pezen en helpt je gewrichten om schokken beter op te vangen. Collageen type 1 en type 2 zijn hierbij het belangrijkst, waarbij type 1 voornamelijk je pezen en huid ondersteunt, terwijl type 2 vooral helpt bij het behoud van gezond kraakbeen (bron). Voeding speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van collageenproductie. Natuurlijke voedingsmiddelen die de collageenproductie kunnen boosten, zijn onder andere:

  • Bottenbouillon
  • Citrusvruchten: Een bron van vitamine C, wat belangrijk is voor collageenproductie
  • Eieren: Het eigeel is voorzien van aminozuren die bijdragen aan de productie van collageen
  • Groene bladgroenten: De antioxidanten in deze groenten kunnen de collageen structuur helpen beschermen
  • Bessen: Zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C

Naast je dieet te verrijken met bepaalde voedingsmiddelen, kun je ook collageen supplementen nemen. Een goed voorbeeld is het Collageen Peptan F supplement met Hyaloronzuur van Kenzi

Conclusie

Collageen speelt een essentiële rol in het gezond houden van je gewrichten, pezen en bindweefsel. Naarmate we ouder worden, is het belangrijk om manieren te vinden om dit verlies tegen te gaan en onze lichaamseigen productie te ondersteunen. Verhoog je inname van collageen via voeding en neem eventueel collageen supplementen voor een extra boost. Het behouden van je collageen kan een positieve invloed hebben op je algehele gezondheid en welzijn. Je zult merken dat je gewrichten soepeler aanvoelen, dat je spieren en pezen beter bestand zijn tegen belasting en dat je bewegingsvrijheid toeneemt. Voorkomen is beter dan genezen. Wacht niet tot het te laat is en geef jouw lichaam de ondersteuning die het nodig heeft!

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen