Biotine of vitamine B8 is één van de minder bekende B-vitamines. Net zoals andere B-vitamines levert het een belangrijke bijdrage voor ons lichaam. In principe krijgen we er genoeg van binnen via onze voeding, maar toch kan je het risico lopen op het ontstaan van een biotinetekort.
In dit blogartikel ontdek je wat biotine precies is en waarom het zo belangrijk is voor ons lichaam. Verder ontdek je wat de risico’s zijn van een biotinetekort, wie er meer kans heeft op een biotinetekort en wat de mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties zijn.
Ben je dus op zoek naar info over deze minder bekende B-vitamine, lees dan verder en ontdek alles wat er te weten valt over biotine.
Wat is biotine?
Biotine is de naam voor een vitamine waarnaar men ook verwijst als vitamine B8 en vitamine H. Het komt in heel wat verschillende soorten voedingsmiddelen voor. Goede natuurlijke bronnen van biotine zijn bananen, noten, eieren en melk.
Biotine is niet enkel een vitamine, het is ook een co-enzym. Dat betekent dat het de werking van bepaalde enzymen mogelijk maakt. Meer specifiek gaat het dan over de carboxylasen, dat zijn enzymen die een belangrijke rol spelen bij de afscheiding en binding van kooldioxide in het lichaam.
Als je op het web op zoek gaat naar informatie over biotine, wees je er dan wel van bewust dat men in de Verenigde Staten en ook in Duitsland biotine niet met vitamine B8 maar met vitamine B7 gelijkstelt. Bij ons is vitamine B7 iets anders, met name inotisol, erg verwarrend dus als je daar niet van op de hoogte bent.
Wat doet biotine precies in het lichaam?
Biotine is noodzakelijk voor een aantal essentiële functies in het lichaam.
1. Zo draagt biotine draagt bij tot de vorming van vetzuren en glucose in het lichaam. Deze stoffen spelen een essentiële rol in onze energievoorziening*.
2. Daarnaast is vitamine B8 ook onmisbaar voor de stofwisseling van aminozuren en koolhydraten*.
3. Biotine is ook belangrijk voor de gezondheid van het haar, de nagels en de huid*.
****************************
*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.
In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!
****************************
Wat zijn de risico’s van een biotinetekort?
Een biotinetekort komt niet zo vaak voor. Het kan wel leiden tot ernstige gevolgen als haarverlies, broze nagels, een hoge cholesterol en hartproblemen. Ook kan het leiden tot huidafwijkingen en huiduitslag, bloedarmoede en zelfs het ontstaan van depressie.
Hoeveel biotine heb je nodig?
De dagelijks aanbevolen hoeveelheid biotine bedraagt 40 microgram per dag. Biotine is een wateroplosbare vitamine wat betekent dat je er nooit teveel van kan binnenkrijgen. Een teveel aan biotine plas je dus gewoon uit.
Die dagelijks aanbevolen hoeveelheid is wel een richtlijn, dat wil zeggen dat het wetenschappelijk onderzoek achter dit advies niet zo sterk is onderbouwd. Met andere woorden, gebruik dit advies dus als een streefwaarde en niet als een absolute waarde.
Op enkele uitzonderingen na zullen mensen die er een gezonde levensstijl op nahouden normaal geen last krijgen van een biotinetekort. Kies dus voor een gevarieerde en gezonde voeding en maak bewuste en consistente keuzes met betrekking tot je levensstijl. Zo zal je zo goed als geen risico lopen op een biotinetekort.
Wie heeft er een verhoogde kans op het ontstaan van een biotinetekort?
Sommige mensen kunnen echter meer behoefte hebben aan biotine. Denk daarbij aan gevallen als
- een genetische aandoening die kan leiden tot een biotinetekort
- bepaalde vormen van huidontsteking bij zuigelingen
- operatieve ingrepen aan de maag
- mensen die bepaalde antieleptica gebruiken
Als je denkt dat je een biotinetekort hebt, kan je dit best altijd met je arts of diëtist bespreken. Heb je een tekort, zorg er dan voor dat je meer vitamine B8 binnenkrijgt, hetzij via je voeding, hetzij via een voedingssupplement.
Bijwerkingen en contra-indicaties
Omdat biotine dus een wateroplosbare vitamine is, kan je het zonder noemenswaardige bijwerkingen toevoegen in de vorm van een supplement. Toch kan je een overdosis vitamine B8 nooit uitsluiten. Mogelijke symptomen hiervan zijn slapeloosheid, hevige dorst en overmatig urineren.
Daarnaast is het ook zo dat vitamine B8 de resultaten van bepaalde labotesten kan beïnvloeden. Daarom moet je als je een onderzoek laat doen, altijd vooraf melden aan je dokter dat je een biotinesupplement neemt.
Conclusie
In tegenstelling wat men soms leest is er geen betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek dat bevestigt dat supplementen met biotine helpt bij broze nagels en haar, haaruitval, e.d. Desondanks zijn er toch heel wat mensen die het precies daarom gebruiken. Het bijsturen van een tekort kan bij sommige mensen wel de haargroei helpen normaliseren en herstellen.
Hoewel een biotinetekort niet vaak voorkomt, valt het niet uit te sluiten. In dergelijke gevallen maakt het niet uit of dit te wijten is aan bepaalde aandoeningen of keuzes die verband houden met onze levensstijl. Is dit op jou van toepassing, dan is het gebruik van een goed biotine supplement zeker aan te raden.
******************************
Wil je meer weten over wat vitamines zijn in een handig overzicht van alle vitamines, lees dan zeker onze blog over vitamines en waar ze goed voor zijn. Of ontdek alles wat er te weten valt over vitamine D3, een belangrijke sleutel tot onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Meer lezen over mooie huid en haar? Lees dan hier over Neem.
Boost je gezondheid & energie met superfoods