Antioxidanten hebben een ongelooflijke positieve impact op onze gezondheid. Dat is iets waar geen enkele expert die goed bij zijn hoofd is het oneens kan mee zijn. Wat echter wel aanleiding geeft tot discussie is het gebruik van de ORAC-schaal om de waarde van bepaalde voedingsmiddelen in te schatten als het gaat over hun antioxidatieve werking. Het verband tussen het belang van antioxidanten en de ORAC-schaal vormt dus een boeiend vraagstuk waar je in deze blog meer informatie over kan terugvinden.
Je krijgt in de eerste plaats uitleg over wat antioxidanten precies zijn en waarom ze zo waardevol zijn. Daarna ontdek je wat de ORAC-schaal is, hoe ze ontstaan is en in welke mate ze nuttig kan zijn. Tot slot krijg je een overzicht van een aantal belangrijke voedingsmiddelen die hoog score op de ORAC-schaal met bijbehorende link naar meer informatie.
Wat zijn antioxidanten?
Antioxidanten zijn stoffen uit voedingsmiddelen die je vooral in fruit, groeten, noten, zaden en andere plantaardige voeding kan terugvinden. Antioxidanten kunnen de celschade wegens oxidatieve stress die ontstaat door vrije radicalen afremmen, of helpen voorkomen. Deze definitie roept natuurlijk onmiddellijk een aantal andere vragen op, want wat zijn vrije radicalen en wat is oxidatieve stress precies?
Antioxidanten en vrije radicalen
Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen en atomen die ontstaan tijdens de stofwisseling of door toxines uit het milieu die in ons lichaam terechtkomen. Ze hebben de bijzondere eigenschap dat ze elektronen van andere moleculen kunnen ‘stelen’, waardoor de structuur van die andere moleculen beschadigd raakt.
Vrije radicalen en oxidatieve stress
Dit proces kan dan leiden tot oxidatieve stress. Dit kan het ontstaan van allerlei degeneratieve ziekten in de hand werken waarmee we te kampen krijgen eens we ouder worden. De mate waarin ons lichaam die oxidatieve stress dus succesvol het hoofd kan bieden, bepaalt eigenlijk ook in grote mate of we gezond blijven. Als dat onvoldoende gebeurt, begint onze immuniteit eronder te lijden. Er ontstaat celschade en allerlei lichaamsfuncties kunnen moeilijker beginnen te verlopen.
Antioxidanten en de ORAC-schaal
Er zijn verschillenden soorten antioxidanten en vaak hebben die elk dan nog eens een eigen functie. Dat onderstreept nog eens waarom het zo belangrijk is er een gevarieerd voedingspatroon op na te houden. Maar dan nog, soms is dat niet voldoende en is het belangrijk om supplementen te nemen en zo in de behoefte van het lichaam aan voldoende antioxidanten te voorzien.
Het is dus van wezenlijk belang om de voldoende antioxidanten binnen te krijgen. Daarbij kunnen we hulp krijgen van de ORAC-schaal. Dat is een schaal die de capaciteit van een voedingsmiddel om als antioxidant in ons lichaam te werken precies inschat. ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity. Zoals je kan verwachten staat een hogere ORAC-waarde voor een hogere capaciteit als antioxidant van het voedingsmiddel in kwestie.
Een kleine kanttekening bij antioxidanten en de ORAC-schaal
De ORAC-schaal is oorspronkelijk ontwikkeld door wetenschappers die werkten voor het NIH (National Institute of Health) en het USDA. Nu is het zo dat de waarde van om het even welk voedingsmiddel enkel bepaald kan worden door in vitro tests. Dat betekent dus dat het niet mogelijk is om die waarde te bepalen in levende organismen. Dat was voor de officiële instanties in 2012 voldoende aanleiding om de waarden weer offline te halen1.
Sluitend wetenschappelijk bewijs dat bepaalde voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten een bepaald gezondheidseffect teweegbrengen bij mensen is dus vanuit dat perspectief onmogelijk. Desondanks is en blijft de ORAC-schaal wel een goede waardemeter om te bepalen welke voedingsmiddelen het meest effectief zijn om schade door vrije radicalen te voorkomen.
Antioxidanten en de ORAC-schaal: praktische tips
Experts adviseren om dagelijks via onze voeding gemiddeld zo’n 3000 tot 5000 ORAC ‘units’ te consumeren. Als je je op de ORAC-schaal baseert, onthoud dan dat het koken van groenten de ORAC-waarde drastisch doet dalen. Als je groenten wil verwarmen, kan je ze beter stomen omdat er zo heel wat meer van de antioxidanten en de ORAC-waarde behouden blijft.
Antioxidanten en de ORAC-lijst
Er staan heel wat kruiden bovenaan de lijst, maar we geven je niet de volledige top-100, wel een overzicht van een aantal krachtige superfoods die hun plaatsje in deze lijst hebben (met de ORAC-waarde erachter tussen haakjes). Overigens zijn deze superfoods ook nog om andere redenen goed voor je algemene gezondheid. Als je er meer wil over weten, klik dan op de desbetreffende link om er alles over aan de weet te komen.
Zoals je ziet op deze officiele, totale lijst scoren Astaxantine (2.822.000 score) en Triphala (706.240 score), Chaga (146.700 score) en Amla (261.500 score) ook echt ´off- the- chart´!
Ayurvedisch Indiase Geneeswijze
Ayurvedisch Indiase Geneeswijze
Onze top-7 superfoods uit de ORAC-lijst
1. Kaneel (267.536)
Kaneel is één van de bekendste exotische kruiden maar desondanks gebruikt men het niet echt veel bij ons in de westerse keuken. En dat is jammer, want het gebruik ervan levert een heleboel gezondheidsvoordelen op. Zo kan het o.a. beschermend werken tegen kanker en degeneratieve hersenziekten. Verder zou het ontstekingsremmend werken en een positief effect hebben op onze bloedsuikerspiegel. Verder kan het ook nog eens ontstekingsremmend werken en verlaagt het de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten.
2. Kurkuma (159.277)
Kurkuma ofwel Indiase geelwortel blijkt als je de hype mag geloven aan absoluut wondermiddel te zijn. Of dat zo is, laten we in het midden maar dat het goed is voor onze gezondheid, lijdt geen twijfel. Los van het feit dat het enorm rijk is aan antioxidanten, werkt het ontstekingsremmend en boost het de immuniteit. Verder is het ook voor het gebit een erg heilzaam kruid. Het kan kiespijn en tandplak helpen verminderen, en helpen bij tandvleesproblemen.
Als je meer wil weten over dit bijzondere superfood, lees dan het blogartikel over kurkuma of koenjit.
AANBIEDINGEN
Kurkuma C3 extract met Fenegriek en zwarte peper (Bioperine) 60 caps (Kenzi)
Ayurvedisch Indiase Geneeswijze
Kurkuma Turmeric poeder biologisch – Nu kopen bij Spiruella.nl!
3. Acai-bessen (102.700)
Acai-bessen komen van nature voor in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika waar ze groeien aan de acai-palmbomen. Eigenlijk zijn het geen echte bessen omdat ze een pit bevatten waardoor men ze tot de categorie van de steenvruchten rekent. Ze zitten niet alleen boordevol antioxidanten maar ze zijn ook erg voedzaam. Zo bevatten ze heel wat mineralen en vitaminen.
Bovendien kunnen ze het cholesterolgehalte helpen verbeteren, kanker helpen bestrijden en een goede werking van de hersenen ondersteunen.
Ontdek alles wat er te weten valt over deze gezonde bes uit de Amazone.
Acai poeder
4. Cacao-poeder (80.933)
Voor de chocoladeliefhebbers onder ons hoeven we de waarde van cacao zeker niet in de verf te zetten. Het bevat heel wat flavanoïden, een bepaald soort antioxidanten dat je bloedsuikerspiegel helpt reguleren en de cholesterolwaarden gezond houden. Bovendien werkt het ook nog eens preventief tegen het ontstaan van hart- en vaatziekten, helpt het bij stress en stimuleert het een goede nachtrust.
Ontdek hier welke andere gezondheidsvoordelen het gebruik van cacaopoeder kan opleveren.
5. Maqui bessen poeder (70.000)
Maqui bessen bevatten maar liefst acht verschillende soorten antioxidanten. Verder zijn ze goed voor onze uithouding en het immuunsysteem. Ook werken ze naar verluidt preventief tegen het ontstaan van hart- en vaatziekten en bij bepaalde spijsverteringsproblemen.
Laat je hier inspireren door een lekker smoothierecept met maqui-bessen.
AANBIEDINGEN
Acai poeder
6. Gember (28.811) en 7. zwarte peper (27.618)
Gember is rijk aan allerlei vitamines en mineralen en bevat bovendien heel wat vezels. Het helpt onder meer om ontstekingen tegen te gaan. Verder kan het ook helpen bij ontstekingen, bij maagklachten en misselijkheid. Zwarte paper op zijn beurt bevordert ook de spijsvertering. Bovendien kan het hart- en vaatziekten helpen voorkomen en het zorgt er ook voor dat andere voedingsstoffen beter opgenomen worden.
Als je wil gebruik maken van de kracht van deze twee superfoods, lees dan zeker onze blog over ttrikatu, een samenstelling van drie verschillende kruiden uit de Ayurvedische keuken dat zowel zwarte peper als gember bevat.
Afrodisiac
*****************************************
Als je meer wil weten over een andere soort voedingsstoffen die essentieel zijn voor onze gezondheid, lees dan zeker onze blog over vitaminen en waar ze goed voor zijn. – Of ontdek hoe je stress kan verminderen met deze 7 superfoods. Op zoek naar ondersteuning van je libido? Kijk dan ook eens bij ´Shilajit, de Krachtpatser uit de Ayurveda´.
***************************
*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.
In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!
****************************
Boost je gezondheid & energie met superfoods