Dit Indiase subcontinent kunnen we met recht en reden beschouwen als de kraamkamer van allerlei krachtige kruidenpreparaten. Velen daarvan zijn bij ons ondertussen bekend geworden door de Ayurveda. Ook Karela, een bijzonder bittere plant met een best pittig potentieel, kunnen we bij deze categorie van natuurlijke Ayurveda middelen rekenen.
In dit verhelderende blogartikel verneem je wat Karela precies is en waarom het zo’n unieke waarde heeft als voedingsmiddel. Daarnaast kom je ook aan de weet wat de voordelen én de mogelijke bijwerkingen van deze plant zijn.
Wil je dus meer weten over deze vrucht uit de (sub)tropen, lees dan verder en ontdek wat het voor jou kan betekenen.
Wat is Karela?
Momordica Charantia, Karela, balsempeer, bittere meloen, het zijn maar enkele namen die men aan deze bittere vrucht heeft gegeven. Deze (sub)tropische plant groeit zowel in Azië, Afrika als Zuid-Amerika en behoort tot de familie van de komkommerachtigen.
Het is een klimplant die tot wel 5 meter lang kan worden en langwerpige vruchten voortbrengt met een knobbelig oppervlak.
Ondanks zijn bittere smaak is het een populair ingrediënt in de tropische keuken. Gebakken, gestoomde of gevulde Karela, de culinaire mogelijkheden zijn haast eindeloos. Maar het spreekt voor zich dat de focus in deze blog ligt op het gezonde potentieel van deze plant.
Welke voedingsstoffen bevat Karela?
Het is een verbazingwekkend voedzame plant die bomvol nutriënten zit. Zo bevat hij een overvloed aan vitamines (vitamine, A, C, E en verschillende B-vitamines). Maar is het ook rijk aan mineralen waaronder calcium, magnesium, ijzer, kalium, fosfor en zink.
Niet alleen dat, de plant bevat ook een hoge concentratie aan andere werkzame stoffen, zoals o.a. fenolen en flavonoïden. Deze zijn verantwoordelijk voor de voordelen die het gebruik van Karela oplevert.
6 gezondheidsvoordelen van Karela
1. Kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden
Karela bevat polypetide-p of p-insuline, stoffen die helpen de bloedsuikerspiegel op een natuurlijke manier beter in balans te houden. Niet alleen dat, men gaat er ook van uit dat je lichaam door het gebruik van de bittere meloen op een effectievere manier suiker in je weefsels gebruikt.
Meer weten over het ondersteunen van de bloeddruk? Lees dan ook onze tips voor het ondersteunen van de Bloeddruk (zonder medicijnen!)
2. Bittere meloen kan bijdragen tot een gezond cardiovasculair systeem
Karela zou de zogenaamde slechte cholesterol in ons lichaam beter onder controle helpen houden. De stoffen in Karela zouden ervoor zorgen dat bloedvaten verwijden en zo ons hart minder moet werken om al het bloed rond te pompen. Factoren die goed zijn voor ons hart en bloedvaten.
3. Karela kan nuttig zijn bij het afvallen
De stoffen in Karela zouden kunnen ondersteunen bij de afbraak van vetcellen, maar ook de groei van nieuwe vetcellen enigszins kunnen afremmen.
Meer weten over afvallen met Superfoods? Lees dan ook: Superfoods om af te vallen
Waar is Karela nog meer goed voor…
Bovenstaande voordelen zijn de voornaamste maar daar stopt het niet bij. Het heeft ook nog de volgende eigenschappen:
- Karela ondersteunt de immuniteit* – Lees hier meer tips voor weerstand.
- Het sap van de plant heeft een positief effect op de huid* en het haar*.
- Karela kan de werking en de ontgifting van de lever* ondersteunen. Je lever een handje helpen? kijk dan ook bij Chlorella werking.
****************************
*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.
In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!
****************************
Mogelijke bijwerkingen
Het advies luidt om Karela met mate te gebruiken. Overdaad schaadt en dat is bij deze bittere plaat niet anders.
Als je Karela wil gebruiken en je gebruikt bepaalde medicatie, win dan zeker vooraf het advies van een dokter in. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, zal het geen verrassing zijn dat je dit kruid beter links kan laten liggen.
Conclusie:
Er is al heel wat inkt gevloeid over de haast “magische” eigenschappen van dit fantastische kruid. Het is dan ook niet zo’n gek idee om deze plant te gebruiken voor de vele wonderen die hij doet. Belangrijk is wel om er rekening mee te houden dat geen enkel supplement een wondermiddel is! Je zal naast het innemen van Karela ook je “normale” eetgewoontes moeten aanpassen en uiteraard ook blijven bewegen. Karela is simpelweg een aanvulling voor je lichaam. Je moet echter wel bereid zijn om ook enige concessies te doen in je huidige levensstijl!
Als je er je voordeel wil mee doen, gebruik dan een supplement dat garant staat voor een superieure prijs-kwaliteit verhouding, zoals de Karela-capsules van Planet Ayurveda.
*********************************
Ben je benieuwd om meer te weten over andere natuurlijke middelen die onze immuniteit en het cardiovasculair systeem kunnen ondersteunen? Lees dan zeker ook het blogartikel over de Liion’s Mane of de Pruikzwam.- Of verdiep je in een aantal andere krachtige kruiden uit de Ayurveda en ontdek onze Top-14 Ayurvedische kruiden , zoals Shilajit.
Ik gebruik al jaren verse Karela als groente, om de lever en het bloed te reinigen voornamelijk. In het Surinaams heet het Sopropro, van het Nederlandse woord, proper, zuiverend. Het werkt ook anti-bacterieel, heel nuttig, maar daarmee is het wel oppassen. Als je het te vaak en teveel eet bezwijkt je darmflora, heb ik geleerd, en dat is dan lastig om weer te herstellen. Zoals alles dus met mate gebruiken. Niettemin mijn favoriete groente, absoluut geneeskrachtig. Twee a drie keer in de week is prima. Thee van gedroogde Kerala kan ook, als het vers niet te krijgen is. Goedkoop ook.
Geachte J.Besseling, bedankt voor het delen en de tip(s)!