Over de talkrijke voordelen die hebt gebruik van visolie met zich meebrengt, hoeven we het wellicht niet meer te hebben. Maar wat moeten we denken van de opkomst van krillolie, waarvan volgens marktonderzoek het gebruik elk jaar tussen de 10 en 20% toeneemt. Zoals je zal zien zijn er heel wat argumenten die de groeiende populariteit van dit fantastisch supplement verklaren.
Je zal in dit blogartikel vernemen wat het is, wat de samenstelling ervan is en welke voordelen er precies aan het gebruik ervan verbonden zijn. Daarnaast staan we ook uitvoerig stil bij de vraag wat er nu het beste is: krillolie of visolie. We hebben het ten slotte ook over mogelijke contra-indicaties en bijwerkingen en hoe je het kan gebruiken.
We besparen onszelf met andere woorden geen moeite om je een zo volledig mogelijk beeld te geven over de nieuwe hype onder de marine superfoods. Als je dus wil weten wat ervan aan is, lees dan verder en ontdek hoe krillolie je gezondheid wellicht kan ondersteunen.
Wat is krillolie?
Krillolie is zoals de naam doet vermoeden olie gewonnen uit krill. Krill betekent ‘kleine jonge vis’ in het Noors, maar dat is een misleidende naam. Het is namelijk een schaaldier dat vooral in de buurt van Antarctica overvloedig voorkomt in het oceaanwater. Krill heeft een roos-rode kleur wegens het plankton dat ze eten. Zelf vormt krill een primaire voedselbron voor andere zeedieren als pinguïns, zeehonden en walvissen.
Wat zit er in krillolie?
Net als visolie is krillolie rijk aan onverzadigde omega 3-vetzuren, met name aan eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Daarnaast is het ook nog rijk aan:
- flavanoïden
- astaxanthine
- vitamine A en vitamine E
- vitamine B9 en B12
- choline, een stof belangrijk voor het vervoer van vetten in je lichaam
- andere vetzuren zoals palmitinezuur, stearinezuur en myristinezuur
Top 5 voordelen van krillolie
1. Krillolie – Goed voor het hart, cholesterol én de bloeddruk!*
Een dagelijkse inname van slechts 1 tot 3 gram zou kunnen zorgen voor een afname of stabilisering van triglyceriden en LDL-cholesterol in het bloed. Zoals algemeen bekend kan een teveel aan triglyceriden leiden tot een hoger risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Bovendien bleek uit een studie ook de HDL-cholesterol, de zogenaamde goede cholesterol, toe te nemen.
2. Ondersteunt onze hersenen*
Onze hersenen bestaan voor meer dan de helft uit vetten en het ligt dan ook voor de hand dat krillolie een positief effect heeft op onze cognitieve functies. De overvloedig aanwezige vetzuren EPA en DHA functioneren als bouwstenen voor onze hersencellen. Daarnaast vergemakkelijken ze ook de communicatie tussen onze hersencellen.
EPA lijkt meer invloed uit te oefenen op ons gemoed en gedrag terwijl DHA erg belangrijk is voor een normale ontwikkeling van het brein. Krillolie is rijk aan fosfolipiden die ervoor zorgen dat de vetzuren gemakkelijk door de bloed-hersenbarrière kunnen heen dringen. De ruime aanwezigheid van astaxanthine in krillolie zou volgens onderzoekers daar verder ook in grote mate mee te maken hebben.
Meer tips om de hersenfuncties t te verbeteren? Lees dan ook onze 7 Tips voor een Verbeterde Hersenfunctie en Beter Geheugen
3. Rijk aan Omega-3*
Klillolie is rijk aan Omega 3, de Omega-3 in krillolie is zelfs beter opneembaar dan omega-3 uit visolie. Omega-3 vetzuren behoren tot de categorie van de meervoudig onverzadigde vetzuren. Zij zijn nauw verwant aan de Omega-6 en Omega-9 vetzuren. Het zijn essentiële bouwstenen voor de celwand* en zorgen ervoor dat allerlei processen die in ons lichaam op celniveau plaatsvinden optimaal kunnen verlopen. Zo ondersteunt Omega-3 o.a. ons hart en is het goed voor de ogen*, maar wist je dat Omega 3 ook ondersteuning biedt aan de hersenen*?
Meer weten over omega-3? Klik dan hier!
****************************
*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.
In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!
****************************
Krillolie vs. visolie: wat is beter en waarom?
Krillolie bezit veel gezonde voordelen die heel dicht aanleunen bij die van gewone visolie. Toch zijn er een aantal verschillen die verklaren waarom krillolie als supplement een nog krachtigere werking heeft dan visolie. Zo zijn de Omega 3 vetzuren in krillolie beter opneembaar door ons lichaam dan die uit traditionele visolie.
Onderzoekers opperen dat dit te maken heeft met het feit dat EPA en DHA in krillolie opgeslagen zit in de vorm van fosfolipiden. Deze worden in tegenstelling tot de vetten in visolie efficiënter opgenomen. Daarnaast bevat krillolie ook astaxanthine, een krachtige stof die in het bijzonder voor de werking van hart voordelen biedt. Ook kan het een belangrijke rol spelen voor de gezondheid van onze ogen.
Toegegeven, krillolie is over het algemeen duurder dan visolie maar je krijgt er ook meer voor in de plaats. Bovendien bevindt krill zich onderaan in de voedselketen waardoor het zuiverder is dan vette vissoorten als makreel, zalm en ansjovis. Het bevat dus minder toxines en dat is dus ook een reden waarom je krillolie kan verkiezen boven een traditioneel visoliesupplement.
Mogelijke contra-indicaties en bijwerkingen van krillolie
In tegenstelling tot visolie heb je bij krillolie geen last van die vervelende oprispingen en visachtige nasmaak. Wel kan het aanleiding geven tot het ontstaan van milde klachten als losse stoelgang, diarree en indigestie. In geval van een allergie aan schaaldieren of garnalen kan je best het gebruik van krillolie vermijden. Als je last krijgt van ademhalingsmoeilijkheden, een opgezwollen tong, keel of lippen, weet je al snel hoe laat het is. In dat geval kan je beter onmiddellijk stoppen met de inname van krillolie omdat deze symptomen meestal alleen maar verergeren. Raadpleeg in deze gevallen altijd direct je arts of specialist, maar ook bij twijfel, zwangerschap en medicijngebruik.
Er zijn maar enkele contra-indicaties voor het gebruik van krillolie. Zo adviseert men om het niet te gebruiken in de periode voorafgaand aan een operatie. En als je bloedverdunners gebruikt, is het raadzaam eerst met je dokter te overleggen want krillolie vertraagt de stolling van ons bloed. Ook bij medicatie voor diabetes is voorzichtigheid geboden omdat het supplement de bloedsuikerspiegel kan doen dalen.
Hoe kan je het best innemen?
Krillolie is beschikbaar in de vorm van capsules, in de meeste gevallen bevat zo’n capsule 500 mg tot 1g krillolie. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid bedraagt 1 tot 3 gram. Meestal kan je na één maand al het effect op je gezondheid waarnemen maar men raadt toch aan om minimaal drie maanden het gebruik voort te zetten om maximaal resultaat te ervaren.
Anderzijds is het natuurlijk zo dat geen enkel supplement een wondermiddel is. Het kan en mag nooit een vervangmiddel zijn voor een gezonde levensstijl waarin voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding hun rechtmatige plaats hebben.
Conclusie
Krillolie is zoals je dus ziet een dijk van een supplement, het heeft bij vele fervente gebruikers dan ook een vast plaatsje verworven in de keukenkast. Als je zelf klaar bent om de stap te zetten en een krillolie supplement wil bestellen, dan hebben we nog een laatste tip voor je in petto. Zorg dat je krillolie van de meest zuivere en hoogwaardige kwaliteit gebruikt, bijvoorbeeld die van Spiruella die afkomstig is van duurzame MSC-gecertificeerde visvangst.
***************************************
Meer weten over een wat omega 3-vetzuren precies zijn en wat ze voor onze gezondheid betekenen? Lees dan nu ook: Omega-3 vetzuren: Waar zit het in en waar is het goed voor? Meer weten over Superfoods? Lees dan Superfoods: Wat zijn het en wat zijn de Voordelen? Ontdek onze TOP Lijst met Superfoods! –
Boost je gezondheid & energie met superfoods