Gaba

In de voedingssector zie je het wel eens vaker het fenomeen dat een nieuw supplement op korte tijd enorm aan populariteit wint. De laatste jaren is er zo erg veel furore ontstaan over GABA. Zo hebben zelfs beroemde persoonlijkheden die zich bezighouden met gezonde voeding, zoals Dr. Oz en Dr. Merocola, het er al meermaals over gehad. Dat triggerde natuurlijk onze nieuwsgierigheid dus trokken we op onderzoek uit om te zien wat er allemaal aan is van deze nieuwe hype.

In het volgende blogartikel bekijken we wat GABA exact is, we leggen vervolgens uit hoe het precies werkt, en hoe je een tekort kan herkennen. Verder bespreken we hoe je een eventueel tekort op natuurlijke wijze kan wegwerken en waarom het zo belangrijk is voor je lichaam. Tot slot hebben we het ook nog over mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties.

Dus als je mee wil zijn met de laatste nieuwe hype, ben je hier aan het juiste adres. Lees verder en ontdek hoe GABA je kan ondersteunen in je gezondheid.

Wat is GABA?

Gamma-aminoboterzuur, of kortweg GABA, is een aminozuur dat ons lichaam zelf aanmaakt maar ook in de natuur voorkomt. Het is daarnaast één van de belangrijke neurotransmitters. Dat zijn stoffen die het mogelijk maken dat neuronen of zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren.

Hierbij moeten we een onderscheid maken tussen remmende en activerende neurotransmitters. GABA is naast serotonine de belangrijkste remmende neurotransmitter. Naast de activerende neurotransmitters hebben we ook een aantal remmende neurotransmitters zoals adrenaline en norepinefrine. Gamma-aminoboterzuur en andere remmende neurotransmitters hebben zoals de naam doet vermoeden een remmend effect op de activiteit van ons zenuwstelsel. Activerende neurotransmitters precies het tegenovergestelde effect vertonen.

Hoe werkt het?

Gaba - Aminozuur

Iets minder dan de helft van de neuronen of zenuwcellen bevat GABA. Het is daarmee na glutamaat de meest voorkomende neurotransmitter in onze zenuwcellen. Het menselijk lichaam is in al zijn complexiteit een nooit aflatende bron van verwondering. De gezondheid ervan is afhankelijk van lichaamsprocessen die zoveel mogelijk in evenwicht horen te zijn. Dat principe zien we ook terug in de interactie tussen GABA en glutamaat.

Deze zijn een beetje zoals de yin en yang van ons zenuwstelsel. Bondig samengevat komt het erop neer dat glutamaat het brein en het zenuwstelsel stimuleert terwijl gamma-aminoboterzuur het net kalmeert. Daarnaast is glutamaat een voorloper van GABA, wat betekent dat in de synapsen GABA wordt gemaakt uit glutamaat.

Anderzijds is het wel zo dat gamma-aminoboterzuur veel meer is dan de louter de angstremmende neurotransmitter die men ervan maakt. Het speelt o.a. ook een belangrijke rol in de werking van de immuniteit, het hormoonstelsel en het metabolisme.

Symptomen van een GABA tekort

Mogelijke symptomen van een GABA-tekort zijn

  • stress
  • slaaptekort
  • chronische pijn
  • ontsteking

Verschillende factoren kunnen leiden tot een tekort aan GABA in ons lichaam, waaronder

  • een tekort aan glutamaat, waardoor er niet genoeg GABA aangemaakt kan worden
  • een tekort aan vitaminen, vooral vitamine B6, en voedingstoffen die het glutamaat helpen afbreken tot GABA

Symptomen van een te hoge GABA

  • lage bloeddruk
  • last van je maag
  • verminderde eetlust
  • misselijkheid
  • duizeligheid
  • vermoeidheid en slaperigheid
  • kortademigheid
  • depressie

Hoe kan je een tekort aan gamma-aminoboterzuur wegwerken?

1. Je kan voedingsmiddelen eten die gamma-aminoboterzuur bevatten of de productie ervan ondersteunen, zoals vis, eieren, spinazie, paddenstoelen, tomaten, broccoli, walnoten en sojabonen. Ook groene en zwarte thee en gefermenteerde producten zoals kefir, yoghurt, miso en tempeh bevatten veel gamma-aminoboterzuur.

eieren & spinazie

2. Overweeg een magnesiumsupplement te nemen. Magnesium heeft aangetoond de GABA-productie in de hersenen te reguleren. Daarnaast helpt het ook zowel het centraal zenuwstelsel als onze spieren ontspannen.

3. Neem een vitamine B6-supplement, zoals bijvoorbeeld Spirulina of Chlorella. Het lichaam zet glutamaat om in gamma-aminoboterzuur met behulp van een bepaald enzym dat daarbij vitamine B6 nodig heeft. Pyridoxine of vitamine B6 vervult trouwens ook een belangrijke rol bij de productie van die andere remmende neurotransmitter serotonine.

4. Neem genoeg lichaamsbeweging. Onderzoekers hebben ontdekt dat dit zowel de aanmaak van GABA als van het neurale groeihormoon BDNF kan stimuleren. Dit laatste staat in voor de productie van nieuwe en gezonde hersencellen en verbetert de neuroplasticiteit.

5. Neem een supplement dat specifiek gamma-aminoboterzuur bevat of voedingsstoffen die de productie ervan stimuleren.

6 redenen waarom GABA zo belangrijk voor onze gezondheid?

betere slaap

  1. ondersteunt in gevallen van stress
  2. ondersteunt het geheugen – lees ook: 7 Tips voor een Verbeterde Hersenfunctie en Beter Geheugen
  3. goed voor de gemoedstoestand
  4. ondersteunt de bloeddruk op peil te houden – lees ook: 10 tips voor het Verlagen van de Bloeddruk
  5. ondersteunt bij vermoeidheid
  6. Goed voor de nachtrust – lees ook: 8 Tips voor Beter Slapen en Goede Nachtrust

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Wie kan GABA best niet nemen?

  • Kinderen, pubers en jongvolwassenen. Tot het brein helemaal volgroeid is, reguleert gamma-aminoboterzuur de groei van de hersenstamcellen en de verbinding tussen de synapsen. Het is slechts vanaf de leeftijd vanaf 24 jaar dat het lichaam een signaal geeft dat deze functie deactiveert. Daarna functioneert GABA enkel nog op de eerder beschreven manier.
  • Bij zwangerschap: net zoals GABA invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenstamcellen, heeft het een soortgelijke invloed op de ontwikkeling van het embryo.

 

 

****************************************

Meer weten over Superfoods die je kunnen helpen met het ondersteunen van je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Lees dan nu ook: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter? of onze 9 tips om je weerstand te verbeteren!

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen