“Oh nee, ik krijg de griep!” Je voelt het vaak al van te voren aankomen. Je bent moe, rillerig en hebt het koud. Het lichaam begint zeer te doen en je voelt een vervelende pijn in je keel. En ja hoor, je krijgt ook nog koorts. “Ik heb hier geen tijd voor”, denk je nog. “Ik heb deadlines op mijn werk, mijn kinderen moeten naar school en hoe moet het met het huishouden en al mijn andere afspraken?” Maar het enige wat je kunt doen is je eraan overgeven. Jezelf ziek melden, onder de wol kruipen en wachten tot het over gaat of contact opnemen met je huisarts.
Want nee, als je eenmaal griep onder de leden hebt zal een dagje Chlorella je niet direct helpen. Maar wat kan Chlorella dan wel?
Wat is Chlorella?
Voor wie het nog niet weet zal ik eerst nog even kort toelichten wat Chlorella precies is. Chlorella is een eencellig zoet-wateralgje. Het behoort tot één van de oudste vormen van plantaardig leven op aarde. Oorspronkelijk komt Chlorella voor in de meren en rivieren in Oost-Azië. Tegenwoordig wordt Chlorella wereldwijd gekweekt in speciale kweekvijvers. Algen kunnen zich heel goed aanpassen aan alle mogelijke omstandigheden. Ze zijn ontzettend sterk.
Chlorella bevat veel stoffen die ondersteunen kunnen werken. Het bevat meer dan 20 verschillende vitaminen en mineralen. Het is een van de rijkste bronnen van bèta-caroteen. Daarnaast bevat het ook chlorofyl, eiwitten, vezels en de mineralen calcium, fosfor, kalium, magnesium, ijzer, zink en koper. En tot slot vitamine C, E, K en alle vitaminen uit het B-complex. Al deze voedingsstoffen bieden vervolgens weer ondersteuning bij talloze kwaaltjes.
Meer weten over de werking en de vele voedingsstoffen in Chlorella? Lees dan ook: Wat zit er in Chlorella en Wat is de Werking?
Chlorella ondersteunt de immuniteit
We weten nu dus dat Chlorella een miljarden jaar oude superalg is, boordevol rijke voedingstoffen die talloze gezonde voordelen opleveren. Dit komt voornamelijk omdat de voedingsstoffen in Chlorella de weerstand kunnen ondersteunen, het lichaam op natuurlijke wijze ontgift en de immuniteit stabiliseert. Allemaal belangrijke eigenschappen als we minder snel geveild willen worden door een griepje!
Wat is griep?
Veel mensen verwarren de griep onterecht met een simpele verkoudheid of een snottebel. De griep is echter zeer besmettelijk en wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Wanneer je griep hebt zijn je slijmvliezen ontstoken. Je eerste barrière tegen infecties zijn namelijk je slijmvliezen (en je huid). Speeksel en slijm bevatten speciale bacteriedodende eiwitten. Deze zorgen ervoor dat ziekteverwekkers die je via de lucht inademt, worden geneutraliseerd.
Omdat het zo besmettelijk is, komt het griepvirus elk jaar weer terug. Eén dag voordat je zelf ziek wordt, ben je al besmettelijk. Dit duurt vijf tot acht dagen. Het griepvirus zit in druppeltjes slijm, snot en spuug. Als je hoest of niest, kun je iemand anders besmetten. Maar dit kan ook door iemand een hand te geven.
Meestal worden we door het griepvirus geveld in de wintermaanden. In de herfst en winter zijn de weersomstandigheden namelijk ideaal voor bacteriën en virussen. In lage temperaturen en een hoge luchtvochtigheid kunnen ze beter overleven. De kou zorgt er ook voor dat onze slijmvliezen slechter worden doorbloed. Daardoor neemt onze weerstand af. Je kunt dus niet ziek worden van de kou, maar als het koud is kun je wel sneller ziek worden. Zo, is dat misverstand hopelijk ook uit de lucht;-).
Werken aan de weerstand
De meeste mensen genezen binnen één tot drie weken van de griep. Meestal gaat het ook vanzelf over. Maar bij sommige mensen kan de griep leiden tot een longontsteking of bronchitis. Dit geldt vooral voor ouderen en mensen met een chronische ziekte, zoals hartpatiënten, longpatiënten, suikerpatiënten en patiënten met een verstoorde immuniteit. Zij zijn ook vatbaarder voor de griep. Maar ook als je rookt, vermoeid bent of veel stress hebt, heb je meer kans om een verkoudheid op te lopen. Alle reden dus om aan je weerstand te werken. Door gezond te eten en voldoende te bewegen kun je hier zelf al veel aan doen.
Je immuunsysteem heeft immuniteit opbouwende voedingsstoffen nodig. Dit zijn bijvoorbeeld aminozuren, chlorofyl, Fytonutriënten, vitamine A en B en mineralen zoals ijzer en zink. Al deze immuniteit opbouwende voedingsstoffen zijn te vinden in algen. Volgens de NASA is Chlorella zelfs het meest voedzame voedsel ter wereld. De NASA gebruikt het dan ook als voedsel voor astronauten tijdens ruimtemissies. Chlorella is een veilige en makkelijke bron van immuniteit ondersteunende voeding.
Chlorella en interferon
Ons immuunsysteem helpt ons om gezond te blijven door infecties te bestrijden. Dit systeem komt in actie wanneer een indringer, zoals een virus, ons lichaam binnendringt. Chlorella stimuleert de aanmaak van imuuncellen en de productie van interferon.
Interferon zijn lichaamseigen eiwitten die een belangrijke rol spelen in de afweer. Interferon stimuleert de productie van macrofagen. Macrofagen herkennen ziekteverwekkers en ruimen ze op. Ze doden dus de schadelijke stoffen in ons lichaam. Het effect van interferon tegen virussen werd in 1957 ontdekt door Alick Isaacs en Jean Lindenmann. Er zijn ongeveer 20 verschillende soorten interferonen die in het menselijk lichaam voorkomen. Deze verschillende soorten interferonen zijn belangrijk bij het controleren en verwijderen van acute en chronische infecties.
Chlorella en witte bloedcellen
Hoe goed je weerstand is, hangt af van je afweersysteem. Dit systeem kan onderdrukt of beschadigd worden. Als je een lage weerstand hebt, krijgen infectieziektes zoals griep de kans om je lichaam binnen te dringen. Je afweer- of immuunsysteem bestaat uit twee belangrijke delen: witte bloedcellen en antistoffen. Chlorella stimuleert de aanmaak van afweercellen, ook wel T-lymfocyten genoemd. Dat zijn witte bloedcellen die ziekteverwekkers bestrijden door er een chemische stof op los te laten. Ook stimuleert Chlorella de aanmaak van B-lymfocyten. Deze zorgen voor antilichamen die allerlei soorten ziekteverwekkers te lijf gaan.
Chlorella en het Corona virus
De ziekteverschijnselen bij corona (COVID-19) lijken vaak op die van griep: verkoudheidsklachten, hoesten, benauwdheid en koorts. Maar COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus, terwijl griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus. Maar zoals ook bij de griep, is voor het bestrijden van het coronavirus een sterk immuunsysteem belangrijk. Naast alle maatregelen die we al nemen, is het belangrijk dat je lichaam zich goed kan weren tegen binnendringende bacteriën en virussen. Zonder een sterk immuunsysteem is de kans groter dat je ten prooi valt aan (virale) ziekten zoals het coronavirus.
Chlorella én Griep
Gebruik van Chlorella kan je weerstand dus een boost geven. Heb je een goede weerstand dan zul je minder snel last krijgen van een zeer heftige griep, maar garanties zijn er uiteraard nooit! Na het lezen van dit artikel is het aan jezelf om te beoordelen of Chlorella ook jou kan ondersteunen tegen de griep! Ik hoop in ieder geval dat je de wintermaanden griepvrij doorkomt. Want daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Ik niet in ieder geval!
****************************
*Gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.
In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!
****************************
Meer weten over Chlorella, en haar eindeloze voordelen? Lees dan nu hier verder: Chlorella: Wat is het en wat doet het – Ontdek ook de Top 10 Effecten van Chlorella
Boost je gezondheid & energie met superfoods