In een wereld vol superfoods verdient boekweit een bijzondere plaats. Dit vaak over het hoofd geziene zaadje, dat zijn oorsprong vindt in de verre oorden van Rusland en China, zit boordevol voedingsstoffen.  In dit artikel duiken we dieper in de wereld van boekweit: wat het is, hoe je het kunt gebruiken, de gezondheidsvoordelen en ook eventuele aandachtspunten. Maak je klaar om geïnspireerd te raken door dit bijzondere zaadje!

Wat is boekweit?

Boekweit is een vaak vergeten pareltje in de wereld van superfoods. Het gewas, bekend onder de wetenschappelijke naam Fagopyrum esculentum, wordt voornamelijk geteeld op het noordelijk halfrond, zoals Rusland en China. Wat veel mensen niet weten, is dat boekweit geen graan is, maar een zaadje van een plant die verwant is aan rabarber. Deze verwarring komt voort uit het feit dat boekweit op een vergelijkbare manier wordt verwerkt en gegeten als traditionele granen, waardoor het vaak wordt aangeduid als een ‘pseudograan’. Een ander voorbeeld van een pseudograan is quinoa (link naar nieuwe artikel).  De zaadjes van boekweit, ook wel boekweitkorrels genoemd, hebben een harde, onbruikbare schil die eerst verwijderd moet worden. De eetbare delen zijn klein, grijs-bruin van kleur, en hebben een driehoekige vorm en een nootachtige smaak die veel mensen aanspreekt. Boekweit kan zowel als geheel zaadje als in gemalen vorm worden gebruikt. 

Hoe boekweit gebruiken

Laten we eens kijken naar de verschillende manieren waarop je boekweit kunt gebruiken.

Bakken met boekweitmeel

Boekweitmeel wordt gemaakt door de hele boekweitkorrels te malen, waardoor het alle voedingsstoffen behoudt. Het resultaat? Een heerlijk voedzaam meel vol met smaak! Maar er is een belangrijk detail om in gedachten te houden: boekweitmeel is glutenvrij. Dit betekent dat het niet dezelfde elasticiteit biedt als tarwemeel. Voor een optimaal resultaat kun je het het beste combineren met andere meelsoorten. Dit zorgt ervoor dat je baksels de gewenste textuur en structuur krijgen. Ikzelf vervang gewoon meel altijd door boekweitmeel of spelt, en dat gebruik ik voornamelijk in cakes of homemade wafels (mijn favo ontbijt!). Soms mix ik het boekweitmeel of spelt met een beetje wit biomeel of amandel- of kokosmeel. Je kunt ook bindmiddelen zoals xanthaangom of agar agar gebruiken. En wist je dat eieren, chiazaad, of zelfs een beetje banaan wonderen kunnen doen om je beslag te verbeteren?

Salades, granola, muesli

De rauwe boekweitzaden zijn bovendien een fantastische toevoeging aan salades, granola of muesli. Hun nootachtige smaak en knapperige textuur geven een verrassende twist aan je gerechten. Probeer ze eens licht te roosteren in een droge pan!

Koken met boekweit

Wil je een voedzaam alternatief voor rijst? Kook boekweitzaden! Ze zijn perfect in stoofschotels en bieden een gezonde, stevige basis. Gekookte boekweit kan ook prima gebruikt worden als bindmiddel in vegetarische burgers. 

Maak grutten

Een andere heerlijke optie is om boekweitzaden in een keukenmachine te malen. Dit resulteert in zogenaamde boekweitgrutten. Serveer ze als pap met melk, honing en een snufje kaneel voor een voedzaam ontbijt dat je energie geeft voor de dag.

Voordelen van boekweit

Boekweit is misschien niet het eerste product dat in je opkomt als je denkt aan gezonde granen. Toch heeft dit zaadje veel voordelen. Maar wat maakt boekweit nu zo bijzonder?

Voedzaam en vezelrijk

Het zaadje is rijk aan voedingsstoffen, waaronder vezels, antioxidanten, vitamines B1 en B6, en mineralen zoals magnesium. Met een vezelpercentage van ongeveer 10% is boekweit een uitstekende keuze voor je darmgezondheid. Ook zorgt het voor een langer verzadigd gevoel, wat kan bijdragen aan gewichtsbeheersing. Butyraat (wat in een deel van de boekweitvezels zit), kan zelfs nog veel meer helpen.  Omdat ik last heb van colitis ulcerosa, kies ik met zorg wat ik mijn lichaam geef. Boekweit kan ik goed verteren en is bovendien erg gezond!

Glutenvrij alternatief

Een ander groot voordeel van boekweit is dat het van nature glutenvrij is. Voor mensen met een glutenintolerantie of coeliakie is boekweit een geweldige vervanger voor traditionele granen. Bovendien hebben de eiwitten in boekweit een andere samenstelling dan die in tarwe, waardoor ze vaak ook beter worden verdragen door mensen met specifieke eiwitgevoeligheden. Het is echter wel belangrijk om op kruisbesmetting te letten bij verwerkte producten, dus kies altijd voor een glutenvrij label als je daadwerkelijk niet tegen gluten kan.

Stabiliteit van de bloedsuikerspiegel

De glycemische index van boekweit is laag tot gemiddeld, wat betekent dat de koolhydraten langzaam worden verteerd. Dit helpt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, wat bijzonder gunstig is voor mensen met diabetes. Studies, zoals die van Zhang et al. (2007) en Kawa, Taylor en Przybylski (2003), hebben zelfs aangetoond dat boekweit kan bijdragen aan een lagere bloedsuikerspiegel.

Hartgezondheid

Boekweit kan bovendien je hartgezondheid verbeteren. Dit bijzondere zaadje bevat rutine, een antioxidant die het risico op hartaandoeningen vermindert. Onderzoek van He et al. (1995) toont aan dat regelmatige consumptie van boekweit samenhangt met lagere bloeddruk en een verbeterd cholesterolprofiel. Bovendien is boekweit rijk aan magnesium, wat de bloedvaten ontspant en de bloedsomloop bevordert. 

Goede eiwitten

Boekweit staat bekend om zijn hoogwaardige eiwitten. Diverse onderzoeken met dieren hebben aangetoond dat de eiwitten in boekweit het cholesterolgehalte verlagen, galsteenvorming verminderen en zelfs het risico op darmkanker verlagen

Nadelen boekweit?

Een belangrijk nadeel van boekweit is dat sommige mensen allergisch kunnen zijn voor dit zaadje. Hoewel dit zeldzaam is, kan een boekweitallergie ontstaan, vooral bij regelmatig gebruik. Symptomen variëren van huiduitslag en zwelling tot spijsverteringsproblemen zoals buikpijn en diarree. In extreme gevallen kan anafylaxie optreden, wat onmiddellijke medische hulp vereist. Daarnaast biedt boekweit niet alle gezondheidsvoordelen van traditionele granen. Het is een goede aanvulling, vooral voor mensen die gluten willen vermijden, maar het is niet verstandig om boekweit als enige graanbron te gebruiken. Voor een gebalanceerd dieet is het raadzaam om boekweit te combineren met andere granen, tenzij je natuurlijk glutenintolerant of allergisch bent.

Conclusie

Boekweit is een verrassend veelzijdig zaadje dat je keuken kan opvrolijken en je gezondheid een boost kan geven. Of je nu op zoek bent naar een glutenvrij alternatief, een bron van vezels, of gewoon een unieke smaak wilt toevoegen aan je gerechten, boekweit heeft het allemaal. Van luchtige wafels en voedzame salades tot romige pap; de opties zijn eindeloos! Houd bij het gebruik van boekweit wel rekening met mogelijke allergieën en zorg ervoor dat je het combineert met andere granen voor een gebalanceerd dieet!  

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen